Americko-mexické hranice zažívajú nápor

NETKY.SK • 17 November 2016, 10:28 • 2 min
Americko-mexické hranice zažívajú nápor

WASHINGTON - Hranicu medzi Spojenými štátmi a Mexikom prekračuje v týchto týždňoch viac ľudí než bežne. Príčinou môže byť plán novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť medzi oboma krajinami nepreniknuteľný múr.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov amerického ministerstva pre vnútornú bezpečnosť bolo v októbri na mexicko-americkej hranici zatknutých 46.195 ľudí. V porovnaní so septembrom je to nárast o takmer 17 percent. V septembri zatkla pohraničná stráž 39.501 ľudí a v auguste 37.048.

 

"V imigračných zadržiavacích zariadeniach je v súčasnosti približne 41.000 ľudí. Bežne tam mávame 31.000-34.000 ľudí," uvádza v tlačovej správe minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson. Ministerstvo neposkytlo údaje za november, ale podľa médií je na hranici rušno aj v týchto dňoch.

 

Nápor zažíva aj pohraničné mesto McAllen v štáte Texas. V uplynulých dňoch tam dorazila nová vlna imigrantov bez dokladov potrebných na vstup do USA. Väčšina z nich pochádza zo Strednej Ameriky.

 

Manuel Padilla, náčelník tamojšej sekcie pohraničnej stráže si myslí, že príčiny imigrácie sú stále tie isté - násilie a chudoba v krajinách Strednej Ameriky.

 

Iný názor má starosta mesta Jim Darling. Jednu veľkú vlnu prisťahovalcov zažil už v roku 2014. Vtedy politici vo Washingtone hovorili o zastavení prisťahovalectva zo Strednej Ameriky a prezident Barack Obama pripravoval imigračnú reformu. Aj súčasná vlna má podľa neho príčinu v rétorike znejúcej z hlavného mesta.

 

"Keď sa s nimi rozprávate, tak všetci vedia o prezidentovi Trumpovi. Všetci vedia o múre. Využívajú to kartely, ktoré ich nabádajú k presťahovaniu a zarábajú na ich ceste," povedal starosta pre televíziu CNN. Dodal, že odkaz je jasný: "Ak sa sem chcete dostať, tak to musíte urobiť pred januárovou inauguráciou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies