Americkí vyšetrovatelia sa stále intenzívne zaoberajú korupciou vo futbale

NETKY.SK • 15 Január 2017, 09:22 • 2 min
Americkí vyšetrovatelia sa stále intenzívne zaoberajú korupciou vo futbale

BALTIMORE - Americkí vyšetrovatelia sa stále intenzívne zaoberajú korupciou vo futbale. V rozhovore pre agentúru The Associated Press to uviedla ministerka spravodlivosti USA Loretta Lynchová.

slovakia

left justify in out

Počas jej funkčného obdobia začali trestne stíhať viacerých funkcionárov podozrivých z nekalého narábania s prostriedkami Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) či na základe jej marketingovej činnosti. Svetovú pozornosť si vyslúžilo najmä zatýkanie vo švajčiarskom Zürichu krátko pred volebným kongresom FIFA v máji 2015.

Kauza vyústila do obvinenia 40 osôb či organizácií. "Podarilo sa nám to aj vďaka spolupráci s našimi zahraničnými partnermi. Prvý proces by mal byť v októbri. Vyšetrovanie pokračuje," uviedla Lynchová. Aféra sa týka najmä výberu usporiadateľských krajín majstrovstiev sveta a prideľovania televíznych vysielacích práv.

Podľa Lynchovej je úlohou FIFA pomáhať deťom napríklad budovaním nových štadiónov a ich následnou údržbou. "Keď sa organizácia s takou veľkou mocou a obrovskými zdrojmi vzdá svojej zodpovednosti pre osobný prospech jej predstaviteľov, je to pre mňa mimoriadne iritujúce," skonštatovala ministerka. Lynchová vo svojom úrade skončí v piatok 20. januára, keď post prezidenta USA zaujme Donald Trump. Jej nástupcom bude republikán Jeff Sessions.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies