Americkí vojenskí hackeri prenikli do ruských počítačových systémov

NETKY.SK • 5 November 2016, 07:07 • 2 min
Americkí vojenskí hackeri prenikli do ruských počítačových systémov

WASHINGTON/MOSKVA - Americkí "vojenskí hackeri" prenikli do ruskej elektrickej a telekomunikačnej siete, ako aj do riadiaceho systému Kremľa a v prípade potreby sú pripravení podniknúť v nich počítačový útok.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v noci nadnes americká televízia NBC s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej rozviedky a prísne tajné dokumenty.

 

Zdroj dodal, že po prieniku amerických hackerov do ruskej infraštruktúry sa tieto ciele stali zraniteľnými pre útok. Ak by ho USA považovali za potrebný, uskutočnili by ho s použitím tajnej americkej kybernetickej zbrane.

 

Podľa NBC však kybernetická zbraň bude použitá "v málo pravdepodobnom prípade - ak budú USA napadnuté závažným spôsobom".

 

Oficiálni predstavitelia vlády USA naďalej vyjadrujú znepokojenie v súvislosti s tým, že Rusko by mohlo využiť svoje kapacity a pokúsiť sa narušiť priebeh nastávajúcich volieb prezidenta USA.

 

Zdroje v americkej rozviedke pritom neočakávajú, že by Rusko zaútočilo na kriticky dôležitú infraštruktúru - domnievajú sa, že útok by mohol skôr mať podobu zverejnenia sfalšovaných dokumentov či vytvárania falošných kont na sociálnych sieťach s cieľom šíriť dezinformácie.

 

Televízia NBC pripomenula, že hacker známy ako "Guccifer 2.0" vo svojom tweete zverejnenom v piatok vyhrážal, že bude monitorovať americké voľby "zvnútra systému".

 

Zdroje americkej vlády a americkí počítačoví experti sa domnievajú, že Guccifera 2.0 je "produktom" ruských tajných služieb, ktoré ho vytvorili, aby kryli svoje predpokladané zasahovanie do prezidentských volieb v USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona