Americkí vojaci vraj zneužívali japonské ženy

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 13:47 • 2 min
Americkí vojaci vraj zneužívali japonské ženy

TOKIO – Nacionalistický primátor Ósaky, 43-ročný Tóru Hašimoto reagoval v piatok na americkú kritiku jeho vyhlásení o vojnových sexuálnych otrokyniach obvinením, že americké jednotky zneužívali japonské ženy počas povojnovej okupácie krajiny.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničia odsúdilo Hašimotov výrok, že sexuálne otrokyne počas druhej svetovej vojny boli nevyhnutnosťou. Washington Japonsko zároveň vyzval, aby si túto záležitosť so susednými krajinami vyriešilo. Primátor Ósaky odpovedal, že aj americkí vojaci zneužívali japonské ženy počas sedemročnej okupácie Japonska do roku 1952. “Spojené štáty musia čeliť tomu, čo ich vojaci robili miestnym ženám, najmä ženám v Okinawe,” povedal.

Hašimoto novinárom v pondelok povedal, že systém, ktorý nútil ázijské ženy stať sa počas druhej svetovej vojny sexuálnymi otrokyňami, bol potrebný na "udržanie disciplíny" v japonskej armáde. Podľa Hašimota bolo pochopiteľné, že japonskí vojaci, ktorí riskovali v bojoch svoje životy, potrebovali takzvané "utešiteľky" na oddych. Historici uvádzajú, že 200 000 žien, väčšinou z Kórejského polostrova a Číny, bolo nútených poskytovať sexuálne služby Japoncom vo vojenských verejných domoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies