Americkí vojaci ostanú v Afganistane do konca roka 2015

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 07:22 • 2 min
Americkí vojaci ostanú v Afganistane do konca roka 2015

WASHINGTON - Spojené štáty ponechajú svojich súčasných 9 800 vojakov v Afganistane do konca roka 2015. Informoval o tom Biely dom po tom, čo sa prezident Barack Obama stretol s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním vo Washingtone. Pôvodne sa mal ich počet dovtedy znížiť na polovicu.

slovakia

left justify in out

Spomalenie sťahovania jednotiek je podľa Washingtonu odpoveďou na požiadavku afganskej vlády. "Na základe žiadosti prezidenta Ghaního o flexibilitu pri sťahovaní, Spojené štáty zachovajú súčasný počet 9 800 vojakov do konca roka 2015," uviedol Biely dom v stanovisku. Na plánovanom, takmer úplnom odsune vojakov do konca roka 2016 by sa však nemalo meniť nič.

 

Ghaní v pondelok odštartoval svoju návštevu Washingtonu obradom v priestoroch ministerstva obrany, kde sa poďakoval americkým vojakom a daňovým poplatníkom za ich "obetovanie sa" počas 14 rokov trvajúcej vojny v jeho krajine. Zároveň ubezpečil, že pokračujúci boj proti Talibanu a iné vnútorné spory v Afganistane nebudú záťažou pre medzinárodné spoločenstvo. Ghaního spolu s predsedom afganskej vlády Abdulláhom Abdulláhom privítal v Pentagone nový minister obrany USA Ash Carter, čo predstavovalo symbolický moment, keďže komplex pri Washingtone bol jedným z terčov teroristických útokov na USA v roku 2001, ktoré viedli k invázii do Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona