Americkí vojaci, ktorí sa vracajú zo Sýrie, hromadne žalujú Pentagón

NETKY.SK • 26 Február 2019, 09:42 • 2 min
Americkí vojaci, ktorí sa vracajú zo Sýrie, hromadne žalujú Pentagón

V období od novembra 2018 bolo vo Washingtone zaregistrovaných 4137 žalôb podaných na Pentagón od vojakov, ktorí sa zúčastnili v bojových operáciách na území Sýrie, informuje Life.ru.

slovakia

left justify in out

Vojaci požadujú kompenzácie za psychologické a morálne ujmy, ktoré nadobudli počas bojových operácií proti vládnym jednotkám a ruským vojskám v štáte Blízkeho východu.

 

Podľa súčasného amerického práva je Pentagón povinný platiť hotovostné bonusy vojakom za účasť „v situáciách, ktoré spôsobujú strach alebo pocit nedostatočnej ochrany“ počas nepriateľských akcií. Jedným z príkladov takejto situácie bol prelet ruského  bojového lietadla SU-24 nad torpédoborcom „Donald Cook“ v roku 2016. Po tomto incidente Pentagón vyplatil námorníkom viac ako 300-tisíc dolárov kompenzácie. Súčasné súdne spory sú spojené predovšetkým so strachom z likvidácie ruským protileteckým raketovým systémom S-400 a raketami triedy „Satana“ rozmiestnenými v Sýrii.

 

„Ani jeden deň som sa v meste Rakka v Sýrii necítil bezpečne. Každý deň sme sa obávali ruského útoku. Niekedy som neopustil stan aj dva alebo tri dni, každodenne som zjedol 2-3 štandardné dávky liekov na srdce. Jedného dňa prišiel major a oznámil, že Rusi vyrazili s letectvom do vzduchu. Vtedy traja z našej skupiny dostali infarkt a seržant, s prepáčením, naložil do nohavíc. Dokonca ani v Iraku a Afganistane sme neboli tak vystrašení, ako počas hrôzostrašnej vojny proti Rusom v Sýrii,“ povedal nadporučík vzdušných síl USA Andrew Trudeau.

 

V prípade uznania žalôb bude Pentagón musieť zaplatiť veteránom bojových operácií  v Sýrii 118 miliónov amerických dolárov. Takéto výdavky neboli zahrnuté do rozpočtu amerického oddelenia obrany, čo by mohlo nepriaznivo ovplyvniť jeho zmluvy s významnými medzinárodnými spoločnosťami.            




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona