Americkí voajci nešťastnou náhodou zastrelili malého Afganca

NETKY.SK • 10 Január 2014, 10:33 • 2 min
Americkí voajci nešťastnou náhodou zastrelili malého Afganca

KÁBUL - Americkí vojaci pôsobiaci v provincii Helmand na juhu Afganistanu nedopatrením smrteľne zranili štvorročného chlapca.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej tento incident ešte viac zhorší napäté vzťahy medzi afganským vedením a západnými spojencami.  

Hovorca guvernéra provincie uviedol, že príslušníci americkej námornej pechoty chlapca nedopatrením zastrelili v stredu pri veľmi nízkej viditeľnosti kvôli prašnosti v ovzduší. Vojaci v tej situácii chlapca považovali "za nepriateľa a spustili paľbu".

Hovorca jednotiek vedených NATO informoval, že kauza je predmetom vyšetrovania, a ubezpečil, že v snahe predísť obetiam na životoch z radov civilistov boli prijaté všetky dostupné opatrenia.

Afgansko-americké vzťahy skomplikovalo nedávno rozhodnutie prezidenta Hámida Karzaja, že nepodpíše bilaterálnu bezpečnostnú zmluvu, ktorá mala byť právnym podkladom pre ďalšie pôsobenie zahraničných jednotiek, vrátane amerických, v Afganistane po odsune väčšiny spojeneckých vojsk v tomto roku.  

Spojené štáty vzápätí deklarovali, že ich jednotky v Afganistane bez zmluvnej bázy nemôžu zostať. Ich úplný odsun však spôsobí, že formujúce sa afganské bezpečnostné zložky zostanú na boj s príslušníkmi fundamentalistického hnutia Taliban osamotené.

Karzaj Spojené štáty opakovane žiadal, aby prestali s jednostrannými vojenskými operáciami na afganskom území, pretože pri nich často dochádza k civilným obetiam na životoch. Karzajov hovorca Ajmal Fajzi dnes v komentári k tragickej smrti malého chlapca zdôraznil, že afganské vedenie "vyzvalo na úplné skoncovanie s vojenskými operáciami v domoch a dedinách".

Medzinárodné bezpečnostné podporné sily (ISAF) sú vojenskou misiou v Afganistane pod vedením Severoatlantickej aliancie, v ktorých však najpočetnejšie zastúpenie majú americkí vojaci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies