Americkí senátori prišli podporiť snahy o vstup do EÚ

NETKY.SK • 17 Apríl 2014, 15:45 • 2 min
Americkí senátori prišli podporiť snahy o vstup do EÚ

KIŠIŇOV - Skupina štyroch amerických senátorov navštívila vo štvrtok Moldavsko, kde ponúkli politickú a finančnú podporu so zameraním na úsilie bývalej sovietskej republiky o vstup do EÚ.

slovakia

left justify in out

Členovia americkej Republikánskej strany John McCain, John Barrasso, John Hoeven a Ron Johnson sa v Kišiňove stretli s moldavským premiérom Iuriem Leancom, s ktorým tiež rokovali o energetickej bezpečnosti a možnostiach prilákať investorov z USA. Krajinu navštívili deň po tom, ako parlament moldavského separatistického územia Podnestersko vyzval Rusko a OSN

na jeho uznanie za "zvrchovaný a nezávislý štát". Moldavská vláda ešte v marci vyjadrila obavy, že Moskva by mohla pristúpiť k anektovaniu regiónu podobne ako v prípade ukrajinského Krymu. Rusko medzitým obvinilo Ukrajinu z blokády Podnesterska, kde pôsobí odhadom 1500 ruských vojakov. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyzval Kyjev, aby blokádu ukončil.

 

Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo krátko po tom, ako krajina v roku 1990 vyhlásila nezávislosť od Sovietskeho zväzu. Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť dodnes neuznalo. Polmiliónové obyvateľstvo Podnesterska je tvorené z tretiny Moldavčanmi, Rusmi a Ukrajincami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies