Americkí senátori požadujú za Ukrajinu sankcie voči Rusku aj vo futbale

NETKY.SK • 8 Marec 2014, 08:34 • 2 min
Americkí senátori požadujú za Ukrajinu sankcie voči Rusku aj vo futbale

WASHINGTON - Americkí republikánski senátori Mark Kirk a Dan Coats sa dnes obrátili kvôli ruskej intervencii na Ukrajine na šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Josepha Blattera so žiadosťou o vylúčenie reprezentácie Ruskej federácie z blížiacich sa futbalových majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii. Súčasne požiadali aj o odobratie práva usporiadať MS vo futbale 2018 Rusku a o pozastavenie jeho členstva vo FIFA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Senátori sa v zdôvodnení odvolávajú na princípy FIFA, ktoré zakazujú, aby sa voči ktorejkoľvek krajine  uplatnila diskriminácia na politickom a etnickom základe. Kirk a Coats pripomínajú precedens niekdajšej Juhoslávie, ktorej FIFA kvôli konfliktom na Balkáne pozastavila členstvo a jej reprezentácia preto chýbala na európskom šampionáte v roku 1992, kam sa prebojovala z kvalifikácie, pričom sa navyše nemohla zapojiť ani do bojov o účasť na MS 1994.
      

Keďže Rusko podľa senátorov podobne neguje princípy FIFA a medzinárodného práva, nezaslúži si ani účasť na svetovom šampionáte, ani poctu byť hostiteľskou krajinou takéhoto podujatia.
      

FIFA zatiaľ na list, ktorého text zverejnil senátor Kirk na svojej webovej stránke, nereagovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies