Americkí senátori obvinili Merkelovú a Hollanda z prílišnej ústupčivosti voči Rusku

NETKY.SK • 18 Február 2015, 06:46 • 2 min
Americkí senátori obvinili Merkelovú a Hollanda z prílišnej ústupčivosti voči Rusku

WASHINGTON - Dvaja vplyvní americkí senátori obvinili nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda z "neospravedlniteľnej" ústupčivosti voči Rusku v ukrajinskej kríze. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Kancelárka Nemecka a prezident Francúzska, za podpory prezidenta Spojených štátov, po prvý raz za sedem desaťročí legitimizujú rozdelenie zvrchovanej krajiny v Európe," uviedli republikáni John McCain a Lindsey Graham vo vyhlásení zverejnenom v utorok vo Washingtone.

 

Podľa senátorov je "neospravedlniteľné" podporovať dohodu o prímerí, zatiaľ čo Rusko a jeho "zástupcovia" - ukrajinskí separatisti - "stupňujú svoje nekompromisné obliehanie Debaľceve".

 

McCain, predseda senátneho výboru pre ozbrojené sily, a Graham súčasne zopakovali výzvu, aby vláda amerického prezidenta Baracka Obamu dodala obrannú výzbroj ukrajinskej armáde.

 

Merkelová minulý týždeň vo Washingtone znova zdôraznila svoje stanovisko, že vyzbrojovanie vládnych jednotiek na Ukrajine by len vystupňovalo konflikt. Obama na spoločnej tlačovej konferencii s kancelárkou uviedol, že dodávanie obrannej výzbroje je možnosťou.

 

McCain a Graham odmietli trvanie západných lídrov na tom, že konflikt na východe Ukrajiny nemá vojenské riešenie. "Vladimir Putin si to evidentne nemyslí," napísali vo vyhlásení. Varovali, že pri absencii západnej vojenskej podpory pre ukrajinské sily "je Ruskom vnútené vojenské riešenie presne to, čo sa bude naďalej odvíjať na Ukrajine, práve tak, ako to bolo v častiach Gruzínska a Moldavska".

 

Senátori okrem toho apelovali na vyradenie Ruska z medzinárodného systému výmeny informácií o finančných transakciách SWIFT.

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Jen Psakiová obvinenia senátorov odmietla s tým, že každý člen Obamovho bezpečnostného tímu "ostáva oddaný presnému opaku", teda pomoci Ukrajine a zabezpečeniu zachovania jej zvrchovanosti a územnej celistvosti.

 

Hovorkyňa naznačila, že možnosť vojenskej podpory Ukrajiny je stále otvorená. Obamova vláda je však podľa nej presvedčená, že "vstúpenie do zástupnej vojny s Ruskom nie je v záujme Ukrajiny ani v záujme... medzinárodného spoločenstva", citovala ju DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona