Americkí poslanci prídu do Európy vysvetľovať odpočúvania

NETKY.SK • 22 November 2013, 13:11 • 2 min
Americkí poslanci prídu do Európy vysvetľovať odpočúvania

WASHINGTON - Skupina poslancov amerického parlamentu začiatkom budúceho týždňa zavíta do Európy, kam príde osvetliť okolnosti odpočúvania európskych spojencov americkými tajnými službami.

slovakia

left justify in out

Trojčlenná delegácia príde v pondelok do Berlína, kde sa stretne s ministrom zahraničných vecí Guidom Westerwellem a členmi nemeckého parlamentu, a v utorok zavíta do Bruselu. Zákonodarcovia budú hovoriť aj o transatlantickej spolupráci. Šéf senátneho podvýboru pre európske záležitosti Chris Murphy pre agentúru AFP potvrdil, že chcú Európanom a predovšetkým Nemcom objasniť detaily sledovania ich komunikácie. Murphy chce podľa svojich slov najmä obnoviť "dobrú vôľu, ktorá sa v uplynulých týždňoch zjavne vytratila".

Podľa aktuálnych prieskumov takmer 60 percent Nemcov považuje bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý odhalil odpočúvacie praktiky vládnych agentúr USA, za hrdinu. Prieskum taktiež odhalil, že zverejnenie informácií o tajnom odpočúvaní mobilného telefónu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej vážne zmenilo aj pohľad Nemcov na USA a aj na tradične veľmi populárneho prezidenta Baracka Obamu. Vyplynulo totiž, že v súčasnosti už iba 35 percent Nemcov považuje USA za spoľahlivého spojenca, pričom Obamova kedysi vysoká popularita klesla o 30 percent nadol. 

Snowden v júni odhalil kauzu okolo masového odpočúvania zo strany americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) a po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Američan Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov ale i milióny bežných občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona