Americkí miliardári prisľúbili darovať veľkú časť majetku na dobročinnosť

NETKY.SK • 5 August 2010, 07:26 • 2 min
Americkí miliardári prisľúbili darovať veľkú časť majetku na dobročinnosť

Americkí miliardári prisľúbili darovať veľkú časť majetku na dobročinnosť

slovakia

left justify in out

Štyridsať amerických miliardárov a majetných rodín dnes prisľúbilo, že darujú najmenej 50 percent zo svojho majetku na dobročinné účely v rámci kampane, ktorú iniciovali investor Warren Buffett a zakladateľ Microsoftu Bill Gates.
      Ku kampani sa pridali okrem iných starosta New Yorku Michael Bloomberg, spoluzakladateľ spoločnosti Oracle Larry Ellison, energetický magnát T. Boone Pickens, mediálny magnát Ted Turner či David Rockefeller.
      Kampaň nazvanú The Giving Pledge (Prísľub dávať) spustili v júni Gates, ktorý je v rebríčku najbohatších ľudí sveta časopisu Forbes na druhom mieste s 53 miliardami dolárov (vyše 40 miliárd eur), a Buffett, ktorý je na zozname tretí so 47 miliardami dolárov (35,6 miliardy eur).
      Cieľom je presvedčiť stovky miliardárov v USA, aby počas svojho života alebo po ňom darovali väčšinu svojho majetku na dobročinnosť a tento zámer verejne vyjadrili listom s vysvetlením, prečo sa tak rozhodli. Okrem záväzku ich Gates a Buffett žiadajú, aby rozdávali múdro a poučili sa od ďalších majetných ľudí.
      "Skutočne sme len začali, ale už máme úžasnú reakciu," uviedol Buffett, ktorý v roku 2006 prisľúbil, že 99 percent svojho majetku daruje Nadácii Billa a Melindy Gatesových a rodinným charitatívnym organizáciám. Bill Gates s manželkou dosiaľ dali nadácii vyše 28 miliárd (21,2 miliardy eur).
      Podľa časopisu Forbes žije v USA 403 miliardárov, čo je najvyšší počet na svete.
      Zoznam miliardárov a ich listov: www.thegivingpledge.org

Zdroj: TASR/Reuters,AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies