Americkí lekári vyliečili ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo s HIV!

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 15:53 • 2 min
Americkí lekári vyliečili ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo s HIV!

BOSTON - Americkým lekárom sa pravdepodobne podarilo vyliečiť druhé dieťa, ktoré sa narodilo ako HIV-pozitívne.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v stredu na konferencii o retrovírusoch a oportúnnych infekciách v Bostone s tým, že použili podobnú liečbu ako v historicky prvom úspešnom prípade z minulého roka.

Vlani v marci virologička Deborah Persaud z The Johns Hopkins University informovala o nemenovanom dievčati zo štátu Mississippi, ktorej matke diagnostikovali HIV len tesne pred pôrodom. Dieťaťu preto už 30 hodín po narodení podali kombináciu troch štandardných liekov proti HIV, pričom tak spravili dokonca skôr, než poznali výsledky testov na HIV. Dievča má dnes tri roky a už dva roky neužíva lieky. Druhé dieťa prišlo na svet vlani v apríli v Los Angeles a s liečbou uňho začali rovnako už 30 hodín po narodení. Nakoľko súčasnosti stále užíva lieky, lekári zatiaľ nemôžu s určitosťou povedať, či je vyliečené, no opakované testy nepreukázali žiadnu známku infekcie. "Zatiaľ nechceme tvrdiť, že je vyliečené, ale zatiaľ to tak vyzerá. Dúfame v to," uviedla Yvonne Bryson z Mattel Children's Hospital UCLA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona