Americkí kongresmani sa vrátili po prázdninách do práce

NETKY.SK • 6 September 2016, 11:11 • 2 min
Americkí kongresmani sa vrátili po prázdninách do práce

WASHINGTON – V Spojených štátoch sa predĺženým víkendom skončilo hlavné dovolenkové obdobie. Do práce sa po letných prázdninách vrátili aj kongresmani.

slovakia

left justify in out

Na stole majú niekoľko nedoriešených záležitostí, na ktorých sa pred začiatkom prázdnin nevedeli pre ostré stranícke rozdiely dohodnúť. Jedným je financovanie boja proti vírusu zika, druhým prijatie protiteroristického balíka opatrení v reakcii na streľbu v Orlande.

 

Čokoľvek majú zákonodarcovia v pláne, musia stihnúť do prezidentských volieb. Politická klíma sa totiž potom môže zmeniť a čo by Obama podpísal, nový prezident nemusí. A hoci voľby sú až v novembri, Kongres bude mať už od októbra mesiac trvajúce tzv. volebnú prestávku. Na prácu im tak zostáva len necelý mesiac.

 

Najhorúcejšou témou je zákon o financovaní boja proti vírusu zika - a na programe je hneď dnes večer. Kongresmani ho pred prázdninami mali na stole už dvakrát, avšak bez výsledku. Zákon hovorí o rozpočte 1,1 miliardy dolárov na výskum ziky a boj proti nej.

 

Druhou horúcou témou je rozpočet krajiny, ktorý spôsobuje v Kongrese napätie každý rok. Fiškálny rok sa končí 30. septembra a zákonodarcovia musia dovtedy schváliť sériu zákonov o financovaní krajiny v novom roku. Ak sa nedohodnú, Spojené štáty sa ocitnú v stave platovej neschopnosti a nefunkčnosti.

 

Na programe je aj dohoda s Iránom, výpoveď Hillary Clintonovej o udalostiach v Benghází či zákon o financovaní diaľnic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies