Americkí Kongresmani obviňujú Apple: Miliardové daňové úniky!

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:52 • 2 min
Americkí Kongresmani obviňujú Apple: Miliardové daňové úniky!

WASHINGTON - Šéf koncernu Apple Tim Cook si počas svojho vypočutia v stálom vyšetrovacom podvýbore Kongresu USA zrejme vypočuje veľmi príkre slová. Nemecký manager magazin napísal, že kongresmani ho kritizujú za to, že sa komplexnou sieťou zahraničných firiem vyhýba daňovým odvodom do amerického rozpočtu a rozpočtov krajín, v ktorých pôsobia jeho firmy.

slovakia

left justify in out

Podvýbor pred zasadnutím publikoval 40-stránkový dokument o Apple a sieti jeho medzinárodných únikových kanálov. Podľa internetového serveru Wall Street Journal sa v správe hovorí o tom, že zo 74 miliárd USD (57,57 miliardy eur), ktoré koncern zarobil za posledné štyri roky, zaplatil nízke dane alebo sa vyhol daňovým povinnostiam, lebo využíval rozličné únikové možnosti, ktoré sú v amerických a írskych zákonoch.

Cook však prešiel do ofenzívy a uviedol, že "Apple dodržiava literu zákona, a nie jeho ducha". Podľa neho Apple platí daňové odvody presne, ako má, tak v Spojených štátoch, ako aj za ich hranicami. Cook súčasne navrhol, aby sa v USA uskutočnila daňová reforma, lebo daňové zákony nestačia tempu digitálnej éry a rýchlo sa meniacej ekonomike.

Apple čelí kritike za svoju daňovo-odvodovú prax rovnako ako ďalšie americké koncerny. Koncern si požičal na kapitálovom trhu 17 miliárd USD, aby nemusel siahnuť na svoje finančné rezervy pri vyplácaní dividend a za skupovanie vlastných akcií. Tie sa totiž zväčša nachádzajú v zahraničí a Apple by musel zaplatiť 35-% daň za peniaze repatriované z cudziny domov. Cook minulý týždeň kritizoval sadzbu, povedal o nej, že je privysoká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona