Americkí komentátori Trumpovi: Voliči sa už k urnám nevrátia

NETKY.SK • 3 November 2016, 09:55 • 2 min
Americkí komentátori Trumpovi: Voliči sa už k urnám nevrátia

WASHINGTON - Donald Trump vyzval tých voličov, ktorí odovzdali svoj hlas v predčasnom hlasovaní, aby rozhodnutie znovu zvážili, prípadne zmenili. Výzvu adresoval tým, ktorí volili jeho súperku Hillary Clintonovú.

slovakia

left justify in out

"Ak si myslíte, že ste urobili chybu, môžete to zmeniť. Odkedy ste volili, sa toho veľa stalo. Môžete zmeniť svoj hlas a urobiť Ameriku opäť veľkou. Ona to neurobí," vyhlásil Trump na predvolebnom mítingu.

 

Podobne na Twitteri napísal: "V šiestich štátoch môžete zmeniť svoje hlasovanie. Takže teraz, keď vidíte, že Hillary bola veľká chyba, zmeňte svoj hlas a urobte Ameriku opäť veľkou!"

 

Americký volebný systém umožňuje predčasné hlasovanie. Jeho spôsoby a detailné pravidlá sa líšia od štátu k štátu. Niektoré predčasné hlasovanie neumožňujú vôbec, iné dovoľujú voličom prísť viackrát a zmeniť svoj hlas.

 

Niektorí americkí analytici a komentátori ale hneď po Trumpovej výzve pripomenuli, že šance sú malé. Málokto je ochotný vrátiť sa a zmeniť svoj hlas. Bežné to nebolo ani v predošlých voľbách, a v týchto je to ešte menej pravdepodobné.

 

"Je to extrémne zriedkavé. Nemyslím si, že ľudia teraz v húfoch pobežia zmeniť svoj hlas," povedala pre televíziu CNN komentátorka Jackie Kucinichová.

 

Donald Trump a Hillary Clintonová sú najmenej obľúbení kandidáti na prezidenta v histórii. Väčšina ľudí nevolí ich, ale hlasuje proti ich súperovi. Nadšenie z volieb je nízke a ľudia sú z kampane unavení. To sú niektoré z výsledkov prieskumov verejnej mienky, ktoré charakterizujú súčasný boj o funkciu prezidenta.

 

Komentátori si preto myslia, že voliči to chcú mať za sebou. "Poznám ľudí, ktorí už volili a povedali mi: Och bože, som rád, že je po tom, už to chcem mať za sebou," povedala Kucinichová. Bolo by podľa nej zaujímavé vidieť, že voliči sa naozaj vrátia a zmenia a svoj hlas. "Teraz však nie je vidieť taká tendencia," zdôraznila.

 

Ľudia podľa komentátorov predčasne volili buď preto, že už to chceli mať za sebou, alebo si boli istí a nemali už na čo čakať a o čom rozmýšľať.

 

"Mnohí voliči sa už rozhodli. Pozeráme sa na rekordné číslo účasti na predbežnom hlasovaní. K dnešnému ránu už odovzdalo hlas viac ako 28 miliónov Američanov," povedala dnes pre televíziu CNN reportérka a komentátorka Ashma Khalidová.

 

Niektoré predpovede hovoria, že konečný počet predčasných voličov bude napokon rekordný. V predošlých prezidentských voľbách v roku 2012 využilo predčasné hlasovanie viac ako 46 miliónov voličov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona