Americkí homosexuáli výročnými pochodmi oslavovali verdikt Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 1 Júl 2013, 11:04 • 2 min
Americkí homosexuáli výročnými pochodmi oslavovali verdikt Najvyššieho súdu

SAN FRANCISCO - Viaceré mestá v USA boli v nedeľu dejiskom výročných pochodov homosexuálov a aktivistov bojujúcich za práva sexuálnych menšín.

slovakia

left justify in out

Gay pride pochody sa uskutočnili v San Franciscu, New Yorku, Chicagu, Seattli, Minneapolise, ako aj v ďalších mestách. Účasť na nich bola podľa očakávania vyššia po tom, ako Najvyšší súd svojím rozhodnutím podporil manželstvá ľudí rovnakého pohlavia, udelil im rovnaké výhody ako heterosexuálnym párom a zrušil dočasný zákaz homosexuálnych manželstiev v Kalifornii. Dva homosexuálne páry tam uzavreli manželstvo už v piatok, len pár hodín po zverejnení verdiktu Najvyššieho súdu. Oba mladomanželské páry boli v sprievode v San Franciscu.

Tradičný pochod homosexuálov je spomienkou na výročie nepokojov z roku 1969 súvisiacich so zásahom polície v bare Stonewall Inn v New Yorku, ktorý bol tradičným a obľúbeným miestom stretnutí homosexuálov. V reakcii na policajnú raziu vypukli protesty, ktoré spopularizoval slogan "Z kumbálov do ulíc!" Protesty sa vo všeobecnosti považujú za počiatok novej, modernej formy boja za práva homosexuálov.

Ako pripomína agentúra DPA, v posledných rokov v USA i v zahraničí vzrástla podpora pre manželstvá ľudí rovnakého pohlavia - dokazujú to aj nedávne prieskumy verejnej mienky v USA.      

Masové pochody lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov konali sa počas víkendu aj v Londýne a Paríži. V oboch metropolách ľudia s dúhovými zástavami v rukách, pestrofarebnom oblečení a maskách a za zvuku podmanivej hudby oslavovali prijatie zákonov o manželstvách ľudí rovnakého pohlavia vo svojich krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies