Americkí herci prídu hrať do rómskych osád, budú aj tvoriť a učiť

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 13:31 • 2 min
Americkí herci prídu hrať do rómskych osád, budú aj tvoriť a učiť

BRATISLAVA - Podporiť osobnostný rozvoj detí, mládeže a rodičov z marginalizovaných rómskych komunít prichádzajú aj tento rok do rómskych osád americkí herci.

slovakia

left justify in out

Herci z newyorského divadla Dramatic Adventure Theater (DAT) prídu do osád na východnom Slovensku už po piatykrát na pozvanie Centra pre udržateľný rozvoj (ETP) Slovensko. Ako ďalej agentúru SITA informovala Beáta Hybáčková z ETP Slovensko, 41 umelcov bude s deťmi a mladými ľuďmi pracovať od stredy 22. júla do utorka 28. júla v troch komunitných centrách ETP - v Rankovciach a vo Veľkej Ide (okres Košice - okolie) a tiež v Starej Ľubovni individuálne a aj tímovo.

 

"Ich zámerom je inšpirovať účastníkov workshopov k tomu, aby dokázali vyjadriť svoje pocity prostredníctvom umenia, zamysleli sa nad pozitívnymi a negatívnymi udalosťami vo svojom živote a vedeli svoje zážitky preniesť na javisko. Deti a mládež pri takejto tvorivej práci získavajú sebavedomie, učia sa rešpektovať jeden druhého, spolupracovať a súčasne uvedomiť si jedinečnosť svojho pôvodu a hrdosť na rómsku kultúru," uvádza sa v tlačovej správe neziskovej organizácie ETP Slovensko.


Účastníci divadelných dielní s americkými hercami budú tvoriť hry od začiatku do konca. Sami si vyberú príbeh a zápletku budúceho predstavenia, postavy a vytvoria dialógy. "Prostredníctvom tejto techniky deti a mládež slobodne vyjadrujú, čo si myslia, čo cítia a ako vnímajú dianie vo svojom okolí. Každé predstavenie je jedinečné, pretože odzrkadľuje emócie a životné príbehy samotných hercov," opisuje ETP pozitíva tvorivého procesu. Záverečné divadelné predstavenia budú mať premiéru v utorok 28. júla o 14:30 v Kultúrnom dome v Rankovciach, o 16:00 v Komunitnom centre Stará Ľubovňa a o 16:30 v amfiteátri vo Veľkej Ide.


Ako ďalej avizuje ETP Slovensko, súčasťou sedemdňového pobytu hercov DAT na Slovensku bude aj spolupráca s miestnymi občanmi na zveľaďovaní osád. V piatok 24. júla od 9:00 v Rankovciach členovia amerického divadelného tímu spoločne s dobrovoľníkmi z Habitat for Humanity International, Veľvyslanectva holandského kráľovstva na Slovensku a ETP Slovensko pomôžu Rankovčanom pri svojpomocnej výstavbe rodinných domov, ktoré si stavajú s pomocou mikropôžičiek ETP.


Východné Slovensko učarilo hercom a umelcom z DAT už v roku 2011, keď spoločne s ETP zorganizovali prvý interaktívny divadelný workshop pre deti a mládež z Podsadku v Starej Ľubovni. Odvtedy umelci z DAT prichádzajú každoročne. "Predošlé ročníky workshopov potvrdili jedinečný efekt týchto sociálno-umeleckých stretnutí," hodnotí ETP Slovensko. Dodáva, že newyorské Dramatic Adventure Theater spolupracovalo s rómskymi deťmi a mládežou v troch lokalitách na Slovensku, v Starej Ľubovni, Moldave nad Bodvou a Košiciach-Šaci. Podobné aktivity sú známe aj v ďalších krajinách sveta, napríklad Zimbabwe, Ekvádore alebo Tanzánii.


V júni Dramatic Adventure Theater uviedlo v spolupráci so slovenskými profesionálnymi hercami na scéne Divadla Andreja Bagara v Nitre predstavenie inšpirované skúsenosťami z práce ETP v rómskych komunitách. V predstavení účinkovali aj hudobníci Divadla z chatrče z Moldavy nad Bodvou. Divadlo z chatrče založilo ETP v roku 2010 v rámci aktivít Komunitného centra na Budulovskej, dodáva ETP v tlačovej správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies