Americkí generáli navrhli, aby v Afganistane zostali vojaci

NETKY.SK • 29 September 2021, 06:12 • 2 min
Americkí generáli navrhli, aby v Afganistane zostali vojaci

WASHINGTON - Podľa predstaviteľov armády by tak zabránili formovaniu nebezpečných skupín na území krajiny. Prezident USA Joe Biden povedal, že takéto odporúčanie sa k nemu nedostalo.

slovakia

left justify in out

Vysokopostavení americkí generáli v utorok v Senáte vypovedali, že odporučili, aby v Afganistane zostali americké jednotky a podporili afganskú vládu, pričom vyjadrili znepokojenie nad tým, že Taliban neprerušil vzťahy s teroristickou skupinou al-Káida. Informovala o tom agentúra AFP.

 

img

 

Generál Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov, a veliteľ amerických síl na Blízkom východe, generál Kenneth McKenzie pred senátnym výborom pre ozbrojené sily vypovedali, že osobne odporučili, aby na území Afganistanu zostalo približne 2 500 amerických vojakov, ktorí by zabránili pádu vlády v Kábule a návratu Talibanu k moci. Ako pripomenula agentúra Reuters, prezident USA Joe Biden v auguste odmietol, že by dostal takéto odporúčanie.

 

Prečítajte si tiež: Taliban vymenoval námestníkov ministrov. Opäť vynechal ženy!

 

Biden v apríli nariadil kompletné stiahnutie vojsk z Afganistanu do 11. septembra v nadväznosti na dohodu o ukončení prítomnosti amerických jednotiek v krajine, ktorú s Talibanom dosiahol bývalý prezident Donald Trump.

 

img

 

Milley, McKenzie a americký minister obrany Lloyd Austin predstúpili v utorok pred senátny výbor pre ozbrojené sily v súvislosti s chaotickým odsunom vojakov z Afganistanu. Milley uviedol, že Taliban bol a zostáva teroristickou organizáciou a stále neprerušil vzťahy s al-Káidou, ktorá používala Afganistan ako základňu pri plánovaní útokov z 11. septembra 2001 na New York a Washington.

 

Podľa agentúry AP dodal, že existuje veľmi reálna možnosť, že sa pod vládou Talibanu v Afganistane znova vytvoria miestne pobočky teroristických organizácií al-Káida alebo Islamský štát (IS), ktoré môžu pre USA predstavovať teroristickú hrozbu.

 

K témeTaliban blokuje internet, rodiny nemajú čo jesť. Militanti zabili brata bývalého viceprezident

 

Pri spätnom pohľade podľa Austina americká vláda príliš verila svojej schopnosti vybudovať životaschopnú afganskú vládu. "Skutočnosť, že sa afganská armáda, ktorú sme s našimi partnermi vycvičili, jednoducho rozpustila - v mnohých prípadoch bez jediného výstrelu - nás všetkých prekvapila," uviedol šéf Pentagónu. "Bolo by nečestné tvrdiť opak," dodal.

 

img

 

Odkedy Taliban opäť ovládol krajinu, Afganci a svet sledujú, či znova vytvoria svoju tvrdú vládu z konca 90. rokov. Vedúci predstavitelia skupiny zostávajú zakorenení v hlboko konzervatívnom a tvrdom svetonázore, aj keď prijímajú technologické zmeny, ako sú video a mobilné telefóny. 

 

Situácia v krajine je veľmi zlá. Svetový potravinový program (WFP) nedávno varoval, že členovia 93 percent domácností v Afganistane aktuálne nekonzumujú dostatok jedla"Tri zo štyroch rodín už znižujú veľkosť porcií alebo jedia na dlh," vyplýva podľa WFP z náhodných telefonických prieskumov, ktoré uskutočnili od 21. augusta do 5. septembra vo všetkých 34 provinciách Afganistanu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona