Americkí aktivisti chystajú demonštrácie proti zásahu v Sýrii

NETKY.SK • 4 September 2013, 12:01 • 2 min
Americkí aktivisti chystajú demonštrácie proti zásahu v Sýrii

SAN FRANCISCO - Kým americký prezident Barack Obama lobuje v Kongrese, aby získal podporu pre vojenský úder proti Sýrii, v Spojených štátoch sa začali organizovať protivojnoví aktivisti. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na sobotu naplánovali viaceré skupiny veľkú demonštráciu vo Washingtone, medzi nimi aj koalícia ANSWER (Odpoveď). Podľa celoštátneho koordinátora tejto koalície Briana Beckera už Obama pocítil rastúci odpor verejnosti. "To administratívu prinútilo, aby ustúpila od okamžitého bombardovania," povedal Becker, čím narážal na Obamovo rozhodnutie získať súhlas Kongresu ešte pred úderom na Sýriu.

Prieskum verejnej mienky inštitútu Pew Research Center zistil, že 48 percent Američanov je proti vzdušným útokom na Sýriu, ktoré majú byť reakciu na informácie o použití chemických zbraní sýrskou vládou. Vojenskú akciu by podporilo iba 29 percent opýtaných. Opozíciu voči vojenským úderom vyvolalo množstvo faktorov, vysvetlil vedúci prieskumu Michael Dimock. Povedal, že ohľadom dosiahnutia vytýčených cieľov panuje veľa skepticizmu a rastú obavy zo silnej reakcie, ktorý by vojenský útok mohol vyvolať.

Podľa prieskumu si 74 percent Američanov myslí, že vojenský úder by mohol vyvolať silnú reakciu zameranú proti USA a ich spojencom. Celkovo 61 percent vyjadrilo názor, že by to mohlo viesť k dlhodobému vojenskému záväzku v Sýrii. Iba 33 percent sa domnieva, že vojenský zásah by bol efektívny a odradil od použitia chemických zbraní.

Tieto obavy pomáhajú objasniť, prečo v Spojených štátoch podpora vojenského zásahu proti Sýrii od predchádzajúcich prieskumov poklesla, mieni DPA.

Napríklad v apríli väčšina Američanov vyjadrila podporu vojenskej akcii proti Sýrii v prípade, ak by sýrsky prezident Bašár Asad prekročil Obamom stanovenú hranicu, ktorou bolo použitie chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona