Americkému bankovníctvu hrozí zásadná zmena

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 14:47 • 2 min
Americkému bankovníctvu hrozí zásadná zmena

NEW YORK - V utorok (21.5.) by sa mohla udiať v americkom bankovníctve hlboká, ba až prevratná zmena. DPA uvádza, že sa uskutoční valné zhromaždenie akcionárov najväčšej americkej banky JP Morgan Chase a jej šéf Jamie Dimon by mohol prísť o podstatnú časť moci.

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenia boli doteraz v Spojených štátoch všade čistou formalitou. Akcionári dávali na nich raz ročne súhlas na ďalšiu činnosť manažmentu. V utorok by to malo byť všetko ináč. Viaceré investičné fondy sa pripravujú na určitú formu detronizácie Dimona, ktorý je pokladaný za neformálneho "kráľa Wall Streetu".

Šiesty bod programu vyvoláva vzrušenie na finančnej scéne už niekoľko týždňov. Hovorí o oddelení funkcií šéfa firmy a predsedu správnej rady. Dimon je od roku 2006 jedným i druhým: hlavný manažér banky je súčasne aj jej hlavným kontrolórom. Rebelujúci akcionári chcú dosiahnuť, aby o druhú funkciu prišiel. Dimon pohrozil, že ak jeho opozícia presadí návrh, rezignuje na funkciu.

Ale v banke sa od mája minulého roku zhoršila nálada. Dimon musel priznať, že díleri ústavu špekuláciami na finančnom trhu prerobili 4,7 miliardy eur. Viacerí vysoko postavení manažéri museli preto odísť. Dimon zostal. Za rok sa objavili aj ďalšie výčitky a podozrenia. JPMorgan Chase sa zúčastnila na manipulácii s úrokovou sadzbou LIBOR, na podvodoch na americkom energetickom trhu, na miliardových podvodoch medzičasom odsúdeného Bernarda Madoffa. Jeho hlavnou bankou bola práve JPMorgan Chase.

Presvedčivé dôkazy vraj proti ústavu neexistujú, ale viaceré americké úrady zaviedli voči banke vyšetrovanie. Dimon má na svojej strane prominentných podporovateľov. Patrí medzi nich investor Warren Buffett. "Stojím na 100 % za Jemiem," povedal "zázrak z Oklahomy" pre televíznu stanicu Bloomberg.

V utorok zistí Dimon, aký silný je vlastne vietor zmien. Na rozdiel od Nemecka a iných európskych štátov majú americké akciové spoločnosti len jeden riadiaci orgán "board of directors", čo nie je nič iné - len správna rada. V nej sedia manažéri a zvolení zástupcovia akcionárov, ktorí nemôžu byť zamestnancami danej spoločnosti. Zástupcovia akcionárov majú pôsobiť ako kontrolóri manažmentu.

Šéf manažmentu je súčasne aj šéfom kontrolórov. Kritici poukazujú na to, že v takých podmienkach nemôže byť kontrola účinná. Stúpenci tvrdia, že spoločnosť možno bezkonfliktne viesť iba spojením oboch funkcií.

V Nemecku jestvuje správna rada, ktorá zabezpečuje všestranný chod firmy a existuje aj dozorná rada, ktorá má sledovať a vyhodnocovať činnosť manažérov. Oddelenie oboch orgánov je však oveľa menšie, než sa na prvý pohľad zdá. V mnohých koncernoch sa uplatňuje zvyk, že sa predseda správnej rady po skončení svojho funkčného obdobia stáva predsedom správnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona