Americkej štátnej správe hrozí čiastočné zatvorenie

NETKY.SK • 30 September 2013, 15:54 • 2 min
Americkej štátnej správe hrozí čiastočné zatvorenie

WASHINGTON - Americkej štátnej správe hrozí prvé čiastočné zatvorenie po 17 rokoch. Počas víkendu totiž Senát ani Snemovňa reprezentantov nesignalizovali ochotu odvrátiť ho nejakým kompromisom. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Republikáni aj demokrati v Kongrese tvrdia, že nechcú zatvoriť federálne agentúry, ale ani jedna strana nechce ustúpiť zo svojej pozície, aby tomu predišla. Snemovňa reprezentantov, ovládaná republikánmi, chce odložiť zdravotnú reformu prezidenta Baracka Obamu o rok a zastaviť jej financovanie. Demokrati zasa prisľúbili, že sa to nestane. V neistote je v súčasnosti 800.000 zamestnancov federálnych agentúr, ktorých v utorok (1. 10.) pošlú domov, ak Kongres ešte dnes neschváli návrh rozpočtu na nový fiškálny rok. Hrozba čiastočného zatvorenia štátnej správy v USA má negatívny vplyv na trhy. Ázijské burzy dnes oslabili, klesajú aj európske a americké burzy.

Termín vyprší dnes o polnoci miestneho času (6.00 SELČ). Demokratmi ovládaný Senát by mal dnes okolo 20.00 SELČ z návrhu zákona o rozpočte vyňať opatrenia schválené Snemovňou reprezentantov, ktoré podmieňujú financovanie štátnej správy po 1. októbri odložením implementácie zdravotnej reformy. Potom bude na Snemovni, či akceptuje rozpočtový návrh Senátu, ktorého súčasťou nebude odklad zdravotnej reformy, alebo nájde nejakú inú alternatívu prijateľnú pre Senát.

Senát v piatok (27. 9.) odhlasoval návrh zákona zabezpečujúci financovanie vlády do 15. novembra. Ešte skôr však z návrhu zákona vyňal ustanovenie, ktoré zastavuje financovanie zdravotníckej reformy. To do návrhu zákona vložila Snemovňa reprezentantov minulý týždeň a schválila s tým, že návrh zabezpečuje financovanie vlády do 15. decembra. Snemovňa reprezentantov potom v noci nadnes schválila návrh zákona o rozpočte, ale pridala k nemu dva dodatky. Prvé opatrenie má odložiť implementáciu zdravotníckej reformy do januára 2015. Druhý dodatok ruší daň, ktorá mala pomôcť pri financovaní zdravotníckej reformy. V prípade, že nepríde k dohode, budú naďalej fungovať niektoré kriticky dôležité služby, ako je stráženie hraníc, inšpekcia mäsa alebo kontrola letovej prevádzky a programy zdravotnej starostlivosti pre chudobných a starých ľudí. Ministerstvo zahraničných vecí bude naďalej spracovávať zahraničné žiadosti o víza a ambasády a konzuláty v zahraničí budú ďalej poskytovať služby americkým občanom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies