Amerického viceprezidenta Bidena v Kosove vrelo privítali

NETKY.SK • 17 August 2016, 12:59 • 2 min
Amerického viceprezidenta Bidena v Kosove vrelo privítali

BELEHRAD - Amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý bol silným stúpencom Kosova počas jeho úsilia o nezávislosť od Srbska, dnes vrelo privítali v metropole Priština, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Denník Bota Sot označil jeho návštevu za "historickú", zatiaľ čo ďalší denník, Epoka e Re, vyzdvihol Bidena ako "veľkého priateľa Kosova".


Očakáva sa však, že Biden bude naliehať na kosovských predstaviteľov, aby v rámci vlečúceho sa procesu sprostredkovaného Európskou úniou pokračovali v normalizácii vzťahov so Srbskom, a že vyzve, aby sa v Kosove sužovanom korupciou zlepšilo uplatňovanie zákonov.


Podľa Boa Sot vyzve Biden vládnucu koalíciu a opozíciu na začatie politického dialógu a ukončenie sporov, ktoré ochromili prácu parlamentu a vyvolali - často násilné - demonštrácie.
Opozícia takmer rok násilne rušila prácu parlamentu v snahe zablokovať ratifikáciu dohôd so Srbskom a Čiernou Horou.


Jednu z ulíc v kosovskej metropole Priština pomenujú dnes po Bidenovom zosnulom synovi. Pôjde o prejav uznania za viceprezidentovu podporu kosovského boja za nezávislosť od Srbska.
Srbsko doposiaľ neuznalo samostatnosť Kosova, jednostranne vyhlásenú v roku 2008. Biden pricestoval do Prištiny v utorok večer z Belehradu, kde tiež vyzýval na dialóg Srbska a Kosovo a na regionálnu spoluprácu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona