Americké úrady vyšetrujú elitu Venezuely kvôli drogám

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 09:37 • 2 min
Americké úrady vyšetrujú elitu Venezuely kvôli drogám

WASHINGTON - Americké úrady začali vyšetrovať niekoľko vysoko postavených predstaviteľov Venezuely na čele s predsedom parlamentu Diosdadom Cabellom pre podozrenie, že z tejto latinskoamerickej krajiny urobili globálne centrum obchodovania s kokaínom a prania špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Napísal to v pondelok na svojej stránke americký denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na 12 osôb oboznámených s prípadom. O článku informovala agentúra Reuters a nemecký týždenník Der Spiegel.

 

Podľa týchto zdrojov federálna prokuratúra v New Yorku a Miami a Národný úrad pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) zhromaždili dôkazy od bývalých obchodníkov s kokaínom, venezuelských vojenských prebehlíkov a osôb, ktoré sa kedysi pohybovali v blízkosti najvyšších venezuelským predstaviteľov.

 

Ich zistenia ukázali, že za nitky v biznise s kokaínom ťahá Diosdado Cabello, považovaný za druhého najvplyvnejšieho politika vo Venezuele po prezidentovi Nicolásovi Madurovi, ktorý však nie je predmetom vyšetrovania.

 

"Existuje dostatok dôkazov, že je jedným zo šéfov, ak nie samotným šéfom kartelu," povedal o Cabellovi pre WSJ predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti.

 

Vyšetrovanie voči venezuelským politikom prebieha už niekoľko rokov a zjavne pokročilo. Prípadné obvinenia a zatykače však majú zostať v tajnosti, aby nebolo zmarené zadržanie páchateľov.

 

Podľa WSJ sa americkí vyšetrovatelia okrem Cabella zamerali aj na Tareka El Aissu, futbalistu a guvernéra štátu Aragua, Nestora Reverola, šéfa Národnej gardy, brata predsedu parlamentu, ministra priemyslu a šéfa daňového úradu Josého Davida Cabella, ako aj Huga Carvajala, bývalého riaditeľa vojenskej rozviedky, a šéfa Národnej gardy v strednej Venezuele Luisa Mottu Domingueza.

 

Americkí vyšetrovatelia tiež zistili, že veľa obchodníkov s drogami sa z Kolumbie sa presunulo do susednej Venezuely, pretože vláda v Bogote v ostatných rokoch zintenzívnila s pomocou Spojených štátov boj proti drogám. Vo Venezuele sa síce nepestuje koka ani sa tam nevyrába kokaín, ale každý rok prejde cez jej územie odhadom 275 ton tejto drogy.

 

Hoci má Venezuela bohaté zásoby ropy, už niekoľko rokov ju trápi stále sa zhoršujúca sa hospodárska kríza. Podľa WSJ to uľahčilo americkým vyšetrovateľom získavanie informátorov. V nádeji, že dostanú miernejšie tresty a budú môcť zostať v USA, sa rozhodli vypovedať aj viaceré "veľké ryby" spomedzi drogových dílerov.

 

Španielsky denník ABC v januári informoval, že Cabellov osobný strážca Leamsy Salazar ušiel z Venezuely do Španielska, kde sa zapojil do programu ochrany svedkov DEA. Americkým vyšetrovateľom povedal, že videl na vlastné oči, ako Cabello dozeral na prepravu kokaínu na polostrove Paraguaná. Cabello nazval Salazara po jeho úteku špiónom, ktorý nemá pre svoje tvrdenia žiadne dôkazy. "Naše svedomie je čisté," povedal Cabello. Minulý týždeň požiadal o vydanie zákazu cestovania pre 22 novinárov, ktorí informovali o obvineniach proti nemu.

 

Ďalšie dôkazy získali vyšetrovatelia v procese s kolumbijským drogovým dílerom Robertom Mendezom Hurtadom, ktorý sa konal v Miami, napísal WSJ. Mendez Hurtado, ktorého odsúdili vlani na 19 rokov väzenia, prepravoval kokaín z Kolumbie do Venezuely, kde sa stretával s vysoko postavenými predstaviteľmi. Predtým, než drogu prepašovali do USA, ju transportovali loďou alebo lietadlom na karibské ostrovy. Podľa amerických vyšetrovateľov by tento postup nebol možný bez pomoci venezuelských vládnych úradníkov a vojenského personálu. Americké úrady získali tiež informácie od bankových zamestnancov, ktorí majú na starosti o financie vysoko postavených venezuelských činiteľov. Na ich základe vláda USA anulovala víza najmenej 56 Venezuelčanom. Niektorí z nich následne s vyšetrovateľmi spolupracovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies