Americké úrady vrátili Francúzsku colníkmi zhabaný Picassov obraz

NETKY.SK • 13 August 2015, 15:10 • 2 min
Americké úrady vrátili Francúzsku colníkmi zhabaný Picassov obraz

BRUSEL - Americké colné orgány dnes vrátili Francúzsku kubistický obraz od Pabla Picassa z roku 1911.

slovakia

left justify in out

Obraz známy ako "La Coiffeuse" v odhadovanej hodnote 15 miliónov amerických dolárov bol ukradnutý pred 17 rokmi, uviedla tlačová agentúra Belga.

Picassov obraz, ktorý bol považovaný za stratený, objavili úradníci Amerického colného a imigračného úradu (ICE) vlani v decembri v nenápadnom poštovom balíku odoslanom z Belgicka. Úrady neposkytli bližšie informácie o belgických odosielateľoch netradičného balíka.

 

Obraz, ktorý je vo vlastníctve francúzskej vlády, bol odoslaný veľvyslanectvu Francúzska vo Washingtone.

 

Úradníci ICE objavili stratený obraz vlani 17. decembra v balíku z Belgicka s označením "Art Craft/30E/Joyeux Noël". V balíku s odkazom "Veselé Vianoce", ktorý vyzeral ako obyčajná vianočná zásielka, sa však skrývalo plátno s rozmermi 33 krát 46 cm, ktoré bolo odoslané na preskúmanie vyšetrovateľom zaoberajúcim sa medzinárodným obchodom s umeleckými dielami. Obraz bol uskladnený v špeciálnom klimatizovanom priestore.

 

Vyšetrovatelia zistili, že ide o dielo odcudzené v roku 1998, na čo sa však prišlo až v roku 2001 na základe oficiálnej žiadosti parížskeho Pompidouovho centra. Pracovníci parížskeho Múzea moderného umenia potvrdili, že obraz sa nenachádza na mieste, kde bol predtým uložený.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona