AKTUALIZOVANÉ Útok v Manchestri: Britov okrem USA nahneval aj francúzsky minister vnútra

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 12:26 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Útok v Manchestri: Britov okrem USA nahneval aj francúzsky minister vnútra

LONDÝN - Britských predstaviteľov v stredu nahnevalo, že americký denník New York Times zverejnil policajné fotografie z miesta bombového útoku v Manchestri, ktorých únik majú údajne na svedomí americké tajné služby.

slovakia

left justify in out

Premiérka Theresa Mayová sa bude podľa očakávania o tejto záležitosti dnes rozprávať s prezidentom USA Donaldom Trumpom, keď sa s ním stretne na summite NATO v Bruseli.

 

Fotografie podľa expertov zachytávajú rozbušku, kovové matice a skrutky a modrý batoh britskej značky Karrimor, v ktorom mohla byť bomba uložená. Tieto snímky boli zverejnené deň po tom, ako do amerických médií uniklo meno samovražedného bombového útočníka, a to proti vôli polície v britskom Manchestri.

 

"Sme rozzúrení. Toto je úplne neprijateľné," povedal zdroj z britskej vlády a dodal, že "o tejto záležitosti budú britskí predstavitelia diskutovať so svojimi americkými kolegami na každej príslušnej úrovni".

 

Britský Národný protiteroristický policajný kontrolný úrad tiež vydal zriedkavé pokarhanie a uviedol, že tieto úniky narúšajú vyšetrovanie útoku na popovom koncerte v Manchestri z noci na utorok, keď bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

 

Niekoľko hodín pred zverejnením fotografií povedala britská ministerka vnútra Amber Ruddová pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4, že americké úniky "sú rozčuľujúce".

 

"Úprimne povedané, britská polícia veľmi jasne vyhlásila, že chce mať pod kontrolou tok informácií, aby ochránila priebeh vyšetrovania a zaistila si moment prekvapenia," uviedla ministerka. "Takže je rozčuľujúce, ak informácie unikajú z iných zdrojov, a našim priateľom som veľmi jasne povedala, že sa to už nesmie opakovať," dodala Ruddová.

 

Denník New York Times zverejnil aj nákres miesta zločinu, ktorý ukazoval, kde ležali telá - väčšina z nich bola v kruhu okolo bodu, kde stál samovražedný bombový útočník. Denník napísal, že sila výbuchu vymrštila trup útočníka mimo tohto kruhu smerom ku vchodu do haly, kde sa konal koncert, a že šrapnel z bomby prenikol kovovými dverami.

 

Prvé analýzy naznačujú, že bomba bola vyrobená premyslene a starostlivo, hoci veľkosť a typ použitej výbušniny ešte nie je známy, dodal denník. New York Times však neuviedli, kde získali tieto informácie.

 

Britov nahneval aj francúzsky minister vnútra

 

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb vyhlásil, že predpokladaný páchateľ pondelkového útoku v britskom Manchestri "nepochybne prešiel Sýriou". Collombov výrok, ktorý zaznel v stredu vo vysielaní televíznej stanice BFMTV, v Británii okamžite označili za "hrubú chybu".

 

"Polícia a bezpečnostné služby majú obvykle dobrý dôvod na to, aby okamžite nezverejňovali tieto informácie v médiách," kritizoval francúzskeho ministra britský denník The Guardian.

 

Denník spresnil, že dôvodom, prečo britská polícia tieto informácie s partnerskými krajinami síce zdieľala, ale nezverejnila, bola snaha neupozorniť a nevyplašiť prípadných komplicov predpokladaného páchateľa a ľahšie im tak prísť na stopu.

 

Britský denník napísal, že britské bezpečnostné zložky nemali v úmysle zverejniť totožnosť predpokladaného páchateľa a urobili tak až po tom, ako ju prezradili Američania.

 

Francúzske ministerstvo vnútra v súvislosti s Collombovým výrokom vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že minister "len pripomenul" už známy fakt, že predpokladaný páchateľ vycestoval do Líbye. Minister súčasne "naznačil aj hypotézu o Sýrii", keďže "ide o trasu často vídanú pri iných teroristoch". V prípade útočníka z Manchestra zostáva táto hypotéza zatiaľ nepotvrdená.

 

Vo vyhlásení francúzskeho rezortu vnútra sa tiež uvádza, že minister naznačil aj spojitosť podozrivého s džihádistickou skupinou Islamský štát, ktorý sa k útoku v Manchestri prihlásil.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok vyzval na posilnenie spolupráce pri výmene spravodajských informácií v oblasti boja proti terorizmu. Vyslovila však súčasne predpoklad, že podobné chyby v komunikácií by mohli zmariť výmenu informácií medzi jednotlivými štátmi.

 

Britská spravodajská stanica BBC už dnes medzičasom informovala, že polícia anglického metropolitného grófstva Veľký Manchester zastavila výmenu informácií so Spojenými štátmi o pondelkovom samovražednom bombovom útoku na popovom koncerte a dôvodom je únik informácií do amerických médií.

 

BBC uviedla, že premiérka Theresa Mayová podľa očakávania prediskutuje túto záležitosť aj na dnešnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bruseli, kde sa bude konať summit NATO.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies