Americké tajné služby vyjadrili znepokojenie, počet islamistov v Líbyi vzrástol

NETKY.SK • 5 Február 2016, 10:15 • 2 min
Americké tajné služby vyjadrili znepokojenie, počet islamistov v Líbyi vzrástol

WASHINGTON - Americké tajné služby dospeli k záveru, že počet príslušníkov džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Líbyi sa v poslednom čase zdvojnásobil a stúpol na približne 6500, pričom najviac islamistov prichádza z Turecka a Sýrie. Informovala o tom v noci nadnes americká televízia CNN.

slovakia

left justify in out

Podľa správy odvolávajúcej sa na tajné služby začal IS do Líbye presúvať časť svojich ozbrojencov zo Sýrie i z Turecka, ak sa odtiaľ nemôžu dostať do Sýrie. V súvislosti s tým americký Pentagón pristupuje k intenzívnejšiemu sledovaniu vývoja v Líbyi a v rámci toho aktívnejšie využívať špionážne lietadlá.


Znepokojenie z nárastu vplyvu IS v Líbyi vyjadril koncom januára aj predseda Zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl generál Joseph Dunford, ktorý sa vyslovil za nasadenie vojenskej sily na zastavenie expanzie IS. Vyjadril tiež presvedčenie, že IS má v úmysle koordinovať z Líbye svoje útoky na území Afriky.


Americký generál súčasne apeloval na vytvorenie podmienok, ktoré by viedli k vyriešeniu politickej krízy v Líbyi. Kým americké tajné služby tvrdia, že v Líbyi je momentálne okolo 6500 bojovníkov IS, iné bezpečnostné zdroje tento údaj spochybňujú s tým, že ich počet je zrejme len polovičný. Obe strany sa však zhodujú, že IS je stále schopný udržať si svoje bašty - iracké mesto Mósul a sýrske mesto Rakka, a to aj napriek poklesu svojich bojovníkov v oboch týchto krajinách.

 

Podľa amerických vládnych zdrojov, na ktoré sa odvolala CNN, sa počet bojovníkov IS v Sýrii a Iraku teraz pohybuje od 19.000 do 25.000, pričom podľa predchádzajúcich odhadov ich bolo od 20.000 do 31.500. Americké zdroje tento pokles pripisujú stratám spôsobeným náletmi lietadiel koalície vedenej USA, ako aj poklesom počtu nových členov prichádzajúcich bojovať do Sýrie a Iraku. Pentagón tiež registruje správy o prebehlíkoch z IS, ako aj o nútených odvodoch novobrancov na území tzv. kalifátu, ktorými sa IS snaží doplniť stav vojakov.


Situácia v Líbyi sa výrazne vyostrila v januári tohto roku, keď IS zaktivizovala svoje ofenzívne operácie na severe krajiny a snažila sa získať kontrolu nad ropnými prístavnými terminálmi na pobreží v blízkosti mesta Sirta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies