Americké sily popreli zabitie civilistov pri nálete

NETKY.SK • 12 August 2017, 10:47 • 2 min
Americké sily popreli zabitie civilistov pri nálete

KÁBUL - Americké sily v Afganistane popreli dnes tvrdenia miestnych predstaviteľov, že pri leteckom útoku na vozidlo v provincii Nangarhár na východe krajiny tento týždeň zabili civilistov.

slovakia

left justify in out

Hovorca armády USA Bob Purtiman vo vyhlásení uviedol, že do menšieho nákladného vozidla, ktoré bolo sledované až do jeho zničenia, militanti na základe tohto pozorovania nakladali zbrane.

 

K náletu došlo vo štvrtok večer uprostred otvoreného poľa v okrese Haska Ména a nemohol spôsobiť civilné obete, dodal hovorca s tým, že zabitých bolo viacero militantov.

 

Predstaviteľ okresnej správy Sazolaj Šínvárí v piatok uviedol, že nálet zasiahol vozidlo a zabil 11 civilistov vrátane žien a detí. Člen provinčnej rady Sohráb Kádrí hovoril o 16 mŕtvych. "Túto oblasť ovláda Islamský štát, ale všetci zabití boli civilisti, ktorí sa pokúšali z oblasti odísť," vyhlásil Kádrí.

 

"Je to druhé nepravdivé tvrdenie o civilných obetiach v tom istom okrese v priebehu posledných troch týždňov," reagovali vo vyhlásení americké sily.

 

V Afganistane však počet civilných obetí leteckých útokov rastie, konštatuje v správe agentúra DPA. Za prvých šesť mesiacov tohto roka zahynulo pri náletoch afganských a amerických síl 95 civilistov a 137 ďalších utrpelo zranenia, čo je 43-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu vlaňajška, vyplýva z júlovej správy OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies