Americké sily bombardovali tábory Islamského štátu v Líbyi

NETKY.SK • 19 Január 2017, 16:21 • 2 min
Americké sily bombardovali tábory Islamského štátu v Líbyi

WASHINGTON - Americké vzdušné sily bombardovali v noci na dnes na dva tábory militantov z teroristickej skupiny Islamský štát (IS) v Líbyi. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany USA.

slovakia

left justify in out

Hovorca Pentagónu Peter Cook uviedol, že nálety schválil americký prezident Barack Obama a vykonali ich "spoločne s líbyjskou vládou národnej jednoty". Terčom boli dva tábory približne 45 kilometrov juhozápadne od mesta Syrta, bývalej bašty IS v severoafrickej krajine.

 

Teroristi podľa oznámenia unikli do odľahlých táborov v púšti práve z pobrežnej Syrty, aby sa preskupili, a "predstavovali bezpečnostnú hrozbu pre Líbyu, región a národné záujmy USA".

 

Pentagón útok predbežne posúdil ako úspešný, ďalšie zisťovania však stále prebiehajú, dodal Cook.

 

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany podľa agentúry AP povedal, že nálet uskutočnili bombardéry B-2 a bezpilotné lietadlá, pričom zahynulo "niekoľko desiatok" militantov IS.

 

Obama schválením útoku nariadil použitie vojenskej sily zrejme naposledy počas pôsobenia v úrade prezidenta, v ktorom ho tento piatok vystrieda Donald Trump.

 

USA zasiahli v Líbyi v roku 2011 v rámci koalície, ktorá napokon zosadila jej vodcu Muammara Kaddáfího. Líbya po Kaddáfího páde a zabití upadla do chaosu a naďalej je rozdelená, nemá funkčnú vládu a o moc v nej súperí množstvo skupín a milícií, čo využívajú aj extrémisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona