Americké sankcie zmarili nádej na zlepšenie vzájomných vzťahov

NETKY.SK • 3 August 2017, 07:05 • 2 min
Americké sankcie zmarili nádej na zlepšenie vzájomných vzťahov

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu ostro odsúdil zákon o sankčných opatreniach voči Moskve, ktorý deň predtým podpísal prezident USA Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Podľa ministerského predsedu sa tým zmarili nádeje na zlepšenie pomerov medzi oboma krajinami.

 

"Vyhliadkam na zlepšenie našich vzťahov s novou americkou administratívou je teraz koniec," napísal na sociálnej sieti Facebook ruský premiér. Podľa neho Spojené štáty sprísnením protiruských sankcií zároveň vyhlásili Moskve "totálnu obchodnú vojnu". Medvedev označil Trumpov postoj k tejto otázke za "slabošský".

 

"Budeme pokojne pokračovať v rozvíjaní svojej ekonomiky a sociálnej oblasti, budeme riešiť náhradné dovozné zdroje a dôležité vládne úlohy. Počas uplynulých rokov sme sa naučili, ako na to - v podmienkach takmer uzavretých finančných trhov a strachu zahraničných investorov. Tieto sankcie nemajú zmysel," tvrdí Medvedev.

 

"Trumpova administratíva preukázala úplnú bezmocnosť, keď podriadila svoje exekutívne právomoci Kongresu tým najponižujúcejším spôsobom. Americký establišment si zapísal obrovské víťazstvo nad Trumpom. Samotný prezident nebol s novými sankciami spokojný, ale daný zákon musel podpísať," vyjadril sa ďalej Medvedev.

 

Sankčné opatrenia označil za chybné i Trump. "Hoci podporujem tvrdé kroky, ktoré majú odradiť od agresívneho a destabilizujúceho konania Irán, Severnú Kóreu a Rusko, tento zákon je veľmi defektný," uviedol americký prezident. Dokument obsahuje i podmienky, ktoré zabraňujú hlave štátu v budúcnosti sankcie zmierniť.

 

Inkriminovanú legislatívu minulý týždeň schválil Kongres takým vysokým pomerom, že prebíja i prípadné prezidentské veto. Washington touto legislatívou hodlá potrestať Rusko za údajné zasahovanie do vlaňajších prezidentských volieb, ako aj za anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona