Americké námorníctvo našlo spôsob, ako obísť zákon a zostať v Čiernom mori

NETKY.SK • 30 November 2021, 18:09 • 2 min
Americké námorníctvo našlo spôsob, ako obísť zákon a zostať v Čiernom mori

MOSKVA – Zatiaľ čo sa Šiesta flotila spolu so spojencami z NATO pripravuje na odrazenie ruskej agresie, Washington vyzýva na revíziu Konvencie z Montreux s cieľom prudko zvýšiť vojenskú prítomnosť v regióne.

slovakia

left justify in out

Cieľ manévrov

Námorné cvičenia vedie veliteľská loď Šiestej flotily Mount Whitney, ktorá od roku 2014 vstúpila do Čierneho mora už po tretí raz. Je to plávajúce veliteľstvo vybavené najmodernejším elektronickým komunikačným a prieskumným zariadením. Z tejto lode velenie promptne dostáva taktické informácie potrebné pre efektívne riadenie celej formácie. Loď sprevádzajú raketový torpédoborec Porter a tanker John Lenthall. Skupinu podporujú lode regionálnych spojencov a zo vzduchu ju kryjú americké lietadlá rozmiestnené na základniach v Európe vrátane strategických bombardérov B-1B.

 

img

 

Reakcia Ruska

Ruské ministerstvo obrany považuje neplánované americké manévre v blízkosti hraníc za destabilizujúce. „Jedným z cieľov je vojenský rozvoj územia Ukrajiny. Berúc do úvahy skutočnosť, že okrem amerického námorníctva plánujú využívať aj taktické, hliadkové a strategické letectvo, ako aj kontingenty ozbrojených síl Bulharska, Gruzínska, Rumunska, Turecka a Ukrajiny, je jasne viditeľné štúdium predpokladaného územia pre vojenské operácie v prípade, že sa Kyjev rozhodne pre vojenské riešenie konfliktu v Donbase,“ upresnili na oddelení.

 

Prečítajte si tiež: Na Ukrajine sa má uskutočniť štátny prevrat. Rusko tvrdí, že takéto veci nerobí

 

Mediálny útok 

Príchodu amerických lodí do Čierneho mora predchádzala séria mediálnych „výstrelov“. Koncom októbra vplyvná publikácia Politico zverejnila „senzáciu“: Kremeľ zhromažďuje armádu na hraniciach s Ukrajinou a zjavne plánuje rozsiahlu inváziu. Ako dôkaz zverejnili satelitné snímky vojenskej techniky v oblasti Yelnya. Zabudli uviesť, že z tohto mesta v Smolenskej oblasti na Ukrajinu je viac ako 250 kilometrov v priamom smere. Ostatné západné médiá okamžite rozšírili provokatívnu správu.

 

Začiatkom novembra pricestoval do Moskvy na rokovania šéf CIA William Burns. Podľa CNN účelom návštevy bolo „varovať Kremeľ, že Spojené štáty pozorne sledujú hromadenie ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou“.

 

img

 

Konvencia z Montreux

Podľa Konvencie z Montreux z roku 1936 celková tonáž vojnových lodí ktoréhokoľvek nečiernomorského štátu v Čiernom mori v čase mieru nemôže presiahnuť 30 000 ton. Súčasné zoskupenie Šiestej flotily  nezapadá do tohto limitu. Práve pre právne obmedzenia Američania nikdy nemohli presunúť cez Bospor hlavnú údernú silu – jadrové lietadlové lode s výtlakom 80 000 ton. Washington s tým zjavne nie je spokojný. 

 

K téme: Čo sa deje? Šéf CIA sa stretol s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti

 

Vplyvný washingtonský denník The Hill, ktorý pozorne sledujú kongresmani, zverejnil článok veliteľa námorníctva Briana Harringtona „Amerika a NATO musia vzdorovať ruskej nadvláde v Čiernom mori“. Autor uznáva, že raketové systémy Bastion a Kaliber rozmiestnené na Kryme a na lodiach Čiernomorskej flotily, ako aj seriózne letecké zoskupenie, umožňujú Moskve pokryť obrovské územie uzáverom takzvanej bezprístupovej zóny (Anti-Access/Area Denial, A2AD). Pentagon tým myslí regióny, v ktorých americké jednotky utrpia v prípade priameho ozbrojeného konfliktu neprimerane vysoké straty.

 

img

 

Preraziť A2AD je možné len vďaka výraznej početnej a technologickej prevahe v palebných zbraniach. Harrington navrhuje obísť obmedzenia dohovoru z Montreux. „Nech každý člen Severoatlantickej aliancie so silným námorníctvom pošle dve alebo tri lode do Čierneho mora“. Verí, že takéto spojenie bude prakticky neporaziteľné. „Rusko to bude považovať za prípravu na regionálnu vojnu, ktorá sa veľmi rýchlo môže rozvinúť do svetovej vojny s následným útokom jadrových rakiet,“ uviedli na ministerstve obrany. 

 

Možno vás zaujme: Britské ministerstvo zahraničných vecí je znepokojené právami homosexuálov a Navaľného v Rusku

           




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies