VIDEO Americké námorníctvo končí s testovaním prototypu X-47B

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 17:00 • 2 min
VIDEO Americké námorníctvo končí s testovaním prototypu X-47B

WASHINGTON – Americká armáda používa drony už niekoľko rokov, avšak námorníctvo má k dispozícii aj bezpilotné lietadlá s technológiou stealth. Vo vývoji či testovaní je niekoľko prototypov, avšak najsľubnejším je Northrop Grumman X-47B.

slovakia

left justify in out

Tento dron bol vyvinutý spoločnosťou Northrop Grumman a najprv bol súčasťou programu DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency - Agentúra amerického ministerstva obrany zodpovedná za výskum a vývoj nových vojenských technológií), avšak neskôr sa pripojil k programu amerického námorníctva UCAS-D (Unmanned Combat Air System Demonstration). Pri pohľade na podobné drony je X-47B nielen najschopnejší, ale aj najdesivejší.

 

Drony novej generácie aj na lietadlových lodiach


Doterajšie drony dokázali lietať iba nad pevninou, avšak X-47B dokáže odštartovať aj pristávať na lietadlovej lodi, vďaka čomu môže vykonávať mnoho obranných aj útočných operácií a dokonca je schopný sám dotankovať aj počas letu. Vývoj tohto prototypu stál celkove 813 miliónov dolárov.

 

 

Spoločnosť Northrop Grumman má v úmysle vytvoriť z prototypu X-47B účinné bojové bezpilotné lietado, ktoré by bolo súčasťou systému UCLASS (Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike), ktoré americká armáda plánuje uviesť do prevádzky v 20.rokoch tohto storočia.

 

Northrop Grumman X-47B je na jednej strane prototypom, avšak na druhej strane zároveň aj prežitkom. Tento dron vykonal všetky testy, ktoré boli potrebné a bude umiestnený v múzeu, kde si ho bude môcť prezrieť aj široká verejnosť.

Americké námorníctvo plánuje využiť výsledky dvojročného testovania tohto dronu na vývoj ďalších bezpilotných lietadiel a potenciálne aj prvej bezpilotnej bojovej stíhačky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona