Američania ďaleko zaostávajú v námornej revolúcii

NETKY.SK • 12 Jún 2019, 09:21 • 2 min
Američania ďaleko zaostávajú v námornej revolúcii

MOSKVA - Ruské raketové korvety, ktoré stoja 30 miliónov dolárov, strieľajú štyrikrát ďalej ako dvojmiliardové americké torpédoborce a krížniky. Rusko rýchlejšie ako USA dopĺňa svoje námorníctvo. Dôvod je celkom jednoduchý: kým Washington investuje 14 miliárd dolárov do lietadlovej lode Gerald Ford, Moskva stavia korvety. Je to trieda vojnových lodí s výtlakom 500 až 1000 ton.

slovakia

left justify in out

K dnešnému dňu sa v Rusku stavajú štyri rôzne triedy malých lodí: Buyan-M (plánuje sa ich stavať 15, 10 už slúži), Steregushchy (plánuje sa skonštruovať 24, 6 je už v prevádzke), Karakurt (18 je naplánovaných, jedna už je v prevádzke) a Hrom (4 sú naplánované, jeden už slúži).  

    

S výnimkou lodí typu Steregushchy môžu všetky tieto lode odpáliť rakety typu Calibr a P-800 Onyx s dosahom 660 a 600 kilometrov. Steregushchy je vybavený ľahšou raketou X-35, ktorá má dolet 300 kilometrov.

 

Sú nielen malé, ale aj relatívne lacné. Jedna loď najnovšej triedy Karakurt stojí ruský rozpočet dve miliardy rubľov, čo je okolo 30 miliónov dolárov pri súčasnom výmennom kurze. To pre lode, ktoré sú dosť ľahké na to, aby sa mohli pohybovať podľa potreby medzi Baltskými, Čiernomorskými a Kaspickými flotilami cez sieť ruských riek a kanálov, nie je vôbec veľa.

 

Takéto lode môžu zasiahnuť nepriateľskú povrchovú loď zo vzdialenosti štyrikrát väčšej ako streľba amerického torpédoborca typu Arly Burke alebo krížnika typu Ticonderoga.

 

Americké lode typu Arly Burke a Ticonderoga prepravujú protilietadlové rakety Harpun s dosahom doletu 130 kilometrov a napriek tomu sú  náklady na nich 2 miliardy dolárov, pričom sú vyzbrojené zastaranými raketami Tomahawk, ktoré lietajú ešte pri podzvukových rýchlostiach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona