Americké nálety spomalili postup islamistov na severe Iraku

NETKY.SK • 12 August 2014, 06:55 • 2 min
Americké nálety spomalili postup islamistov na severe Iraku

WASHINGTON - Americké nálety na severe Iraku za posledné štyri dni spomalili postup islamských militantov na kurdskú metropolu Arbíl, oznámil dnes Pentagón.

slovakia

left justify in out

Podľa vysokopostaveného predstaviteľa Pentagónu Williama Mayvilla letecké údery dokázali spomaliť operačné tempo bojovníkov Islamského štátu (IS) a dočasne narušiť ich postup smerom na provinciu Arbíl. Podľa jeho slov však americké nálety pravdepodobne neoslabili celkové kapacity tejto organizácie a nebudú mať vplyv na vývoj situácie v ďalších oblastiach Iraku a Sýrie, ktoré sú pod kontrolou IS. 

 

"Nechcem tvrdiť, že sa nám reálne podarilo zadržať alebo zlomiť postup (militantov)," vyhlásil generálporučík Mayville. 

 

Ozbrojenci IS sú podľa jeho slov dobre organizovaní a vybavení, zameraní na cieľ dobytia ďalších území a odhodlaní pokračovať v prenasledovaní príslušníkov menšín.  

 

Spojené štáty od minulého piatka podnikli na severe Iraku celkovo 15 náletov. Ide o prvú priamu vojenskú akciu USA v Iraku od stiahnutia amerických vojsk z Iraku v roku 2011. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies