Americké lode sa presúvajú k Sýrii, Obama bude rokovať o situácii

NETKY.SK • 24 August 2013, 18:11 • 2 min
Americké lode sa presúvajú k Sýrii, Obama bude rokovať o situácii

WASHINGTON/TEHERÁN - Použitie chemických zbraní v občianskej vojne v Sýrii odsúdil dnes aj nový iránsky prezident Hasan Rúhání, pričom však neobvinil žiadnu zo strán konfliktu.

slovakia

left justify in out

Americké námorné sily v Stredomorí sa presúvajú bližšie k brehom Sýrie, informovala dnes agentúra AP. Pripomenula, že sa tak deje v situácii, keď americká administratíva zvažuje reakciu na podozrenia o použití chemických zbraní armádou vernou sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. 

Sýrski aktivisti obviňujú Asadove jednotky, že v stredu pred svitaním vykonali v Džúbare i na iných predmestiach Damasku útok jedovatým nervovým plynom, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Údaje o počte mŕtvych sa pohybujú od 136 až do 1300. 

Sýrska vláda tieto obvinenia odmieta ako neopodstatnené a tvrdí, že ide o snahu diskreditovať Asadov režim. Okrem toho dnes sýrska štátna televízia uviedla, že v tuneloch na damaskom predmestí Džúbar našli dnes vojaci chemické látky. Niektorí z vojakov sa pri akcii začali údajne dusiť.

Štátna televízia odvysielala zábery na plastové kontajnery, plynové masky, fľaštičky s bližšie nešpecifikovanými liekmi, výbušniny a ďalšie položky, ktoré vládni vojaci našli a zhabali v povstaleckých úkrytoch. Vo vysielaní sa však neobjavili žiadne zábery na vojakov údajne zasiahnutých toxickými plynmi na damaskom predmestí Džúbar. 

V súvislosti s najnovším vývojom v Sýrii zvolal americký prezident Barack Obama na dnes schôdzku svojich poradcov pre národnú bezpečnosť, informoval Biely dom. Prezident USA je podľa AP naďalej toho názoru, že rýchly zásah do sýrskej občianskej vojny by bol problematický vzhľadom na medzinárodné aspekty, ktoré by mali predchádzať vojenskému úderu.

Americkí vojenskí predstavitelia, ktorí si neželali byť menovaní, na základe informácií o presune amerických lodí v Stredomorí bližšie k sýrskym brehom pripustili, že USA by mohli Asadovi vyslať varovný signál aj vypálením niekoľkých rakiet typu Tomahawk, ako sa to stalo aj počas konfliktu v Líbyi.

Použitie chemických zbraní v občianskej vojne v Sýrii odsúdil dnes aj nový iránsky prezident Hasan Rúhání, pričom však neobvinil žiadnu zo strán konfliktu. Nespresnil ani, čo jeho vláda vie o nasadení chemických zbraní v Sýrii.

Agentúra AP pripomína, že Rúháního výrok, ktorý odvysielala iránska štátna televízia, je v protiklade s postojom jeho vlády považovanej za jedného z hlavných podporovateľov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Rúháního slová médiá citovali aj krátko po tom, ako iránsky minister zahraničných vecí túto stredu obvinil sýrskych povstalcov z používania chemických zbraní. 

Rúhání v dnešnom prejave v mauzóleu duchovného vodcu ajatolláha Chomejního pripomenul, že aj Irán bol v 80. rokoch počas vojny s Irakom terčom útokov s použitím chemických zbraní.

Podľa agentúry DPA, odvolávajúcej sa na jordánsku štátnu tlačovú agentúru, sa ešte tento týždeň v jordánskom Ammáne uskutoční stretnutie vysokopostavených vojenských predstaviteľov USA, Británie a viacerých arabských štátov, aby posúdili situáciu v Sýrii.

Okrem predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generála Martina Dempseyho v Ammáne očakávajú predstaviteľov armád Francúzska, Saudskej Arábie, Turecka, Ruska, Talianska, Kanady a Kataru.

V snahe presvedčiť sýrsku vládu, aby povolila expertom a inšpektorom svetovej organizácie vyšetriť tento údajný chemický útok, pricestovala dnes do Damasku vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Angela Kaneová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies