Americké lietadlá zaútočili na tábor Islamského štátu v Líbyi

NETKY.SK • 19 Február 2016, 13:00 • 2 min
Americké lietadlá zaútočili na tábor Islamského štátu v Líbyi

TRIPOLIS - Americké vojenské letectvo zasiahlo v noci nadnes viacero cieľov na území Líbye, kde sa zameralo na výcvikový tábor Islamského štátu (IS) a jedného z vysokopostavených vodcov tejto extrémistickej organizácie.

slovakia

left justify in out

Agentúru AP o tom informovali nemenovaní predstavitelia amerického rezortu obrany.


Podľa údajov agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje denníka New York Times a starostu zasiahnutej lokality, bol nadránom terčom náletu tábor IS pri meste Sabráta na severozápade Líbye, pričom zahynulo 41 ľudí.


Jeden z predstaviteľov citovaných AP hovorí o nálete na "výcvikový tábor ISIL", čo je anglická skratka staršieho názvu IS - Islamský štát v Iraku a Levante. Ten istý zdroj uviedol, že pri operácii pri Sabráte "pravdepodobne" zahynul činovník tejto organizácie Núraddín Šúšán, o ktorom sa predpokladá, že pochádza z Tuniska.

 


Nemenovaný západný predstaviteľ citovaný NYT predtým uviedol, že americké útoky boli namierené proti vysokopostavenému členovi IS, ktorý je spájaný s dvoma teroristickými útokmi spáchanými touto organizáciou v Tunisku. Washington uskutočnenie náletov v Líbyi zatiaľ oficiálne nepotvrdil, prezident USA Barack Obama však začiatkom roka vydal pokyn pre svoj národno-bezpečnostný tím, aby posilnil protiteroristické aktivity v Líbyi zmietanej chaosom v dôsledku politickej krízy.


Americká armáda dôkladne sleduje pohyb IS v Líbyi, na ktorú sa táto sunnitská fundamentalistická organizácia zamerala po tom, ako sa zmocnila rozsiahlych území v Sýrii a Iraku. V priebehu niekoľkých mesiacov tiež Líbyu navštívili "malé tímy amerického vojenského personálu" a so zhromažďovaním informácií z viacerých miest pomáhali aj britské, francúzske a talianske špeciálne sily, uvádza AP.


Podľa údajov Reuters sú najnovšie nálety proti IS v Líbyi už druhou takouto akciou zo strany USA za posledné tri mesiace.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona