Americké lietadlá útočili na militantov v Somálsku

NETKY.SK • 2 September 2014, 15:36 • 2 min
Americké lietadlá útočili na militantov v Somálsku

MOGADIŠO - Americká armáda uskutočnila v utorok v Somálsku letecké nálety v oblastiach, kde pôsobia vodcovia militantnej skupiny aš-Šabáb napojenej na teroristickú sieť al-Kájda.

slovakia

left justify in out

Somálčania ani Američania však zatiaľ nepotvrdili, či sa im podarilo zabiť nejakých povstalcov. Cieľom útoku mal byť líder aš-Šabábu Ahmed Abdi Godane ako aj ďalší jeho vysoko postavení spolupracovníci. Ak by prišiel o život, išlo by o najväčšie víťazstvo v dlhoročnom boji proti militantnej skupine.

 

Godane od nastúpenia do čela aš-Šabábu pretransformoval skupinu na de facto pobočku al-Kájdy. Ukázalo sa to aj v septembri minulého roka, keď jeho militanti zastrelili 67 nakupujúcich v kenskom obchodnom centre. Militanti pravidelne útočia aj v častiach somálskeho hlavného mesta Mogadišo ako aj v susednej Keni a Ugande. Godaneho najbližšieho spolupracovníka Ahmeda Mohameda Ameya zabili Američania v januári počas leteckého útoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona