Americké letectvo úspešne blokuje evakuáciu Islamského štátu, Hizballáh je veľmi rozhorčený

NETKY.SK • 31 August 2017, 07:34 • 2 min
Americké letectvo úspešne blokuje evakuáciu Islamského štátu, Hizballáh je veľmi rozhorčený

BEJRÚT – Americké vojenské lietadlá vykonávajú série leteckých náletov na konvoje IS, ktoré sa snažia evakuovať z libanonsko-sýrskej pohraničnej oblasti do sýrsko-irackej, ktorú majú ešte stále pod kontrolou.

slovakia

left justify in out

Na svojej ceste do východnej Sýrie sa mal tento konvoj pridať k druhej skupine smerujúcej do rovnakej oblasti. Letecké nálety Američanov im však znemožnili spojiť sa. Americkej koalícii sa v stredu podarilo zabrániť stretnutiu bojovníkov z IS a skupiny Levant, ktorí cestovali aj so svojimi rodinnými príslušníkmi.

 

Evakuáciu, ktorú sprostredkovala libanonská šiitská politická a vojenská organizácia Hizballáh spolu so sýrskou armádou, vyvolala zúrivú reakciu Iraku a Spojených štátov. Iracký premiér Haider al-Abadi uviedol, že presun stoviek bojovníkov na irackú hranicu je "neprijateľný" a považuje to za "urážku irackého ľudu", zatiaľ čo americkí predstavitelia tvrdia, že bojovníci IS by mali byť zabití na bojovom poli.


Prvý súbor štrajkov sa počas včerajšieho dňa uskutočnil neďaleko mesta Humeima v juhovýchodnej Sýrii, informoval o tom hovorca americkej koalície Ryan Dillon. "S cieľom zabrániť tomu, aby sa konvoj premiestňoval ďalej na východ, budeme kráčať po ceste a zničíme most," povedal agentúre AFP. Dillon ďalej informoval, že koalícia si je plne vedomá toho, že v autobusoch, ktoré sú súčasťou konvoja, sa nachádzajú aj civilisti, čo im výrazne sťažuje bojové akcie a znemožňuje ráznejšie kroky v podobe bombardovania. Dillon opísal IS ako globálnu hrozbu a premiestňovanie bojovníkov z miesta na miesto považuje za neúčinný krok, ktorý nie je trvalým riešením situácie. Sýrska vláda kritizuje americké letecké nálety, pretože tvrdí, že konvoj, ktorý opustil libanonsko-sýrsku hranicu prevážal aj sýrsku skupinu, ktorá monitorovala konflikt v krajine prostredníctvom siete kontaktov na tomto území.

 

Islamskí bojovníci začali opúšťať libanonské pohraničné oblasti začiatkom týždňa, pričom ich počet dosiahol až 300 členov a približne taký istý počet ich rodinných príslušníkov, vrátane malých detí. Hizballáh bojoval po boku sýrskej armády proti teroristickým bunkám v Sýrii. Táto dohoda mala taktiež objasniť osud 9 libanonských vojakov, ktorých ešte v roku 2014 uniesli členovia teroristickej organizácie. Evakuačnú dohodu uzavreli v nedeľu, kedy sa boje v tejto oblasti skončili.


IS pomaly začína strácať svoje územia a strategicky veľmi dôležité miesta. Americká koalícia podporuje spojenectvo kurdských a arabských ozbrojených skupín na severe, ktoré útočia na islamistov v meste Rakka. Na druhej strane bojuje sýrska armáda po boku Ruska, ktorej sa úspešne darí preberať kontrolu nad oblasťou centrálnej púšte a postupuje na východ krajiny s cieľom oslobodiť vojenskú enklávu  v Deir Az Zor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona