Americké letectvo uskutočnilo v sobotu štyri vlny náletov na džihádistov

NETKY.SK • 10 August 2014, 13:02 • 2 min
Americké letectvo uskutočnilo v sobotu štyri vlny náletov na džihádistov

WASHINGTON - Americké letectvo uskutočnilo v sobotu štyri úspešné nálety na pozície džihádistov v severnom Iraku, ktorých cieľom bola ochrana náboženskej menšiny jezídov. Informovalo o tom dnes americké Centrálne velenie (CENTCOM).

slovakia

left justify in out

Prvý útok sa uskutočnil 17.20 h SELČ a jeho terčom bol obrnený transportér. O 20 minút neskôr nasledovali dva útoky, pri ktorých boli zničené dva obrnené transportéry a jedno obrnené nákladné auto. Pri štvrtom útoku okolo 21.00 h SELČ stíhačka zničila ďalší obrnený transportér. 
      

Prvé dve vlny náletov na pozície islamistov z organizácie Islamský štát (IS) v severnom Iraku sa uskutočnili v piatok, bezprostredne po tom, čo vzdušné útoky vo štvrtok odsúhlasil americký prezident Barack Obama s cieľom chrániť občanov USA v meste Arbíl a zabrániť možnej genocíde jezídov. 
      

Členovia tejto náboženskej menšiny utiekli pred bojovníkmi IS do pohoria Sindžár, kde sú však bez jedla a vody. Americké dopravné lietadlá im preto začali zhadzovať humanitárnu pomoc. Rovnomenné mesto obsadil Islamský štát pred týždňom, pričom podľa údajov OSN z neho ušlo 200.000 civilistov. Ďalších okolo 100.000 kresťanov ušlo pred džihádistami z okolia druhého najväčšieho irackého mesta Mósul.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies