Americké investigatívne vydavateľstvo vyhlásili v Rusku za nezákonné

NETKY.SK • 15 Júl 2021, 19:54 • 2 min
Americké investigatívne vydavateľstvo vyhlásili v Rusku za nezákonné

MOSKVA - Ruské úrady vyhlásili vydavateľstvo nezávislého média Projekt za nezákonné. Zároveň zaradili jeho novinárov na zoznam "zahraničných agentov".

slovakia

left justify in out

Investigatívny web Projekt zverejňoval správy odhaľujúce údajnú korupciu a zneužívanie moci poprednými predstaviteľmi a podnikateľmi blízkymi prezidentovi Vladimirovi Putinovi.


Generálna prokuratúra vyhlásila vydavateľstvo Project Media Inc., sídliace v Spojených štátoch, za "nežiaducu" organizáciu a obvinila ju z toho, že "predstavuje hrozbu pre základy ústavného poriadku a bezpečnosti Ruskej federácie". Medzi novinármi, ktorých označila za zahraničných agentov, je aj šéfredaktor Projektu Roman Badanin.

 

img


Minulý mesiac polícia prehľadala byty Badanina a ďalších novinárov Projektu, keď sa web chystal zverejniť správu z vyšetrovania ministra vnútra Vladimira Kolokolceva a jeho údajného bohatstva. Text o vyšetrovaní Projekt zverejnil krátko po raziách. Domové prehliadky sa podľa úradov uskutočnili v súvislosti s prípadom očierňovania pre dokument z roku 2017 o petrohradskom podnikateľovi s údajnými väzbami na organizovaný zločin.

 

V Rusku polícia prehľadala byty investigatívnych novinárov

Ruské úrady v ostatných mesiacoch zvýšili tlak na nezávislé spravodajské médiá. Dve populárne nezávislé médiá Meduza a VTimes napríklad označili za "zahraničných agentov"- tento prívlastok úrady dávajú skupinám, médiám alebo jednotlivcom financovaným zo zahraničia - a tiež udelili vysoké pokuty Rádiu Slobodná Európa, ktoré financujú Spojené štáty, za to, že neidentifikovalo svoj materiál ako vytvorený zahraničnými agentmi.

 

img


Na základe zákona z roku 2015, podľa ktorého je členstvo v nežiaducich organizáciách trestný čin, v Rusku vyhlásili za nezákonné už viac ako 30 skupín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies