Americké firmy závislé od obchodu s Britániou nevidia brexit príliš dramaticky

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 17:05 • 2 min
Americké firmy závislé od obchodu s Britániou nevidia brexit príliš dramaticky

WASHINGTON - Americké firmy, ktorých tržby sú závislé od obchodu s Britániou, nemajú obavy, že prípadný odchod Londýna z Európskej únie by výrazne ovplyvnil ich biznis, aj keď ekonómovia a Wall Street sa obávajú prípadných dôsledkov na transatlantický obchod. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Británia je pre USA 5. najväčším exportným trhom. V minulom roku vyviezli Spojené štáty do Británie tovar za približne 56 miliárd USD (49,50 miliardy eur). Odchod krajiny z Európskej únie by mohol podľa ekonómov vážne zasiahnuť ekonomiku ostrovnej krajiny a výrazne znížiť hodnotu libry. To by sa negatívne odrazilo na vývoji vzájomného obchodu Británie a USA. Briti budú o zotrvaní či vystúpení z Európskej únie rozhodovať vo štvrtok 23. júna.

 

Podľa niektorých amerických firiem, ktorých tržby do veľkej miery závisia od vývozu do Británie, ako sú pivovarnícka spoločnosť Molson Coors, energetická firma PPL či spoločnosť Penske Automotive Group pôsobiaca v servisných službách, by však prípadný brexit nemal mať na ich biznis výraznejší vplyv. Sú presvedčené, že na riešenie situácie budú mať dosť času, keďže na reálne vystúpenie z EÚ bude mať Británia po odhlasovaní brexitu ešte dva roky. Navyše, aj keby sa tempo rastu britského hospodárstva výrazne spomalilo, ako tvrdia ekonómovia, na viaceré americké firmy by to nemalo mať dramatický vplyv. Podľa nich mnohí Briti budú chcieť aj naďalej piť pivo a nechávať si opravovať autá.

 

"Nemyslím si, že prípadný brexit výraznejšie ovplyvní spôsob života Britov a ich dopyt," povedal Mark Hunter, šéf pivovarníckej spoločnosti Molson Coors, ktorá v Británii predáva pivo Carling a iné. Británia sa na tržbách firmy podieľa zhruba tretinou. Pripustil však dočasné kurzové vplyvy.

 

Podobne ako Molson Coors generuje tretinu tržieb v Británii aj Penske Automotive Group. Firma už počíta s prípadnými negatívnymi kurzovými vplyvmi, opäť však len dočasnými. Navyše, aj počas kríz si vedela poradiť, najmä vďaka svojej divízii náhradných komponentov a servisných služieb, keďže ľudia počas krízy menej kupujú nové autá, ale radšej tie staré dávajú častejšie opravovať.

 

Ani svetová zásielková spoločnosť United Parcel Services nepočíta s väčšími problémami. Tiež ráta s tým, že na riešenie prípadných problémov bude dosť času, keďže Británia bude mať na odchod dva roky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies