Americké firmy v Číne už pociťujú vplyv obchodnej vojny Číny a USA

NETKY.SK • 20 Júl 2018, 10:30 • 2 min
Americké firmy v Číne už pociťujú vplyv obchodnej vojny Číny a USA

PEKING - Americké firmy pôsobiace v Číne už pociťujú negatívny vplyv eskalujúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou. Upozornila na to v piatok Americká obchodná komora v Číne (AmCham).

slovakia

left justify in out

"Obchodný konflikt už začal na firmy vplývať, a to najmä psychologicky," povedal predseda AmCham William Zarit. "Firmy, ktorých produktov sa dovozné clá priamo týkajú, sa obávajú ich ďalšieho zvýšenia, a iné firmy sa zasa obávajú, že ich tovar by mohol prísť na rad neskôr," dodal.

 

AmCham zastupuje približne 900 firiem v Číne vrátane nápojovej spoločnosti Coca-Cola či banky Citibank. Podľa Zarita takmer 80 % členov AmCham uviedlo, že dovozné clá do určitej miery zasiahnu ich aktivity v Číne.

 

Začiatkom júla Spojené štáty uvalili dovozné clá na čínske produkty v hodnote 34 miliárd USD (29,34 miliardy eur) a Čína odpovedala odvetnými clami na americké produkty v rovnakej hodnote. Americký prezident Donald Trump na to reagoval hrozbami, že USA by mohli zaviesť ďalšie dovozné clá na čínske výrobky v hodnote až 200 miliárd USD.

 

V tejto súvislosti Zarit uviedol, že aj keď nie je stúpencom ciel, je isté, že je potrebná zmena, aby sa v Číne vytvorili rovnaké podmienky pre všetky firmy. Tie zahraničné totiž stále čelia veľkým prekážkam.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies