Americké embargo za 55 rokov stálo ekonomiku Kuby 116,8 miliardy dolárov

NETKY.SK • 10 September 2014, 10:13 • 2 min
Americké embargo za 55 rokov stálo ekonomiku Kuby 116,8 miliardy dolárov

HAVANA - Americké ekonomické sankcie spôsobili kubánskemu zahraničnému obchodu len minulý rok škody v hodnote asi 3,9 miliardy dolárov (tri miliardy eur).

slovakia

left justify in out

Za celých 55 rokov trvania sankcie pripravili kubánske hospodárstvo o najmenej 116,8 miliardy dolárov (90,5 miliardy eur). Vo svojej každoročnej správe pre OSN to uviedla kubánska vláda, ktorá bude opäť požadovať prijatie rezolúcie vyzývajúcej na zrušenie amerického embarga. OSN takúto rezolúciu prijala už 22-krát, pričom minulý rok za ňu hlasovalo 188 krajín a len Spojené štáty a Izrael boli proti. "Na svete doteraz nebolo viac terorizujúce a hrubé porušovanie ľudských práv celého národa, než je embargo, ktoré americká vláda zaviedla pred 55 rokmi," povedal v utorok novinárom námestník ministerstva zahraničných vecí Abelardo Moreno.

 

USA zaviedli proti Kube prvé sankcie po víťazstve povstalcov na čele s Fidelom Castrom v roku 1960, plné embargo je v platnosti od roku 1961. Washington ekonomické sankcie neustále sprísňoval .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona