Americké dodávky zbraní Kyjevu bude Moskva považovať za bezpečnostnú hrozbu

NETKY.SK • 5 Február 2015, 16:39 • 2 min
Americké dodávky zbraní Kyjevu bude Moskva považovať za bezpečnostnú hrozbu

MOSKVA - Prípadné rozhodnutie Spojených štátov dodať Ukrajine smrtiace zbrane bude Rusko považovať za ohrozenie svojej bezpečnosti, oznámil dnes hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Takto reagoval na výzvy z Kyjeva aj Washingtonu, aby americká vláda vyzbrojila ukrajinské sily, ktoré bojujú na juhovýchode krajiny proti separatistom. Washington však stále tvrdí, že uprednostňuje diplomatické riešenie konfliktu, uviedla agentúra Reuters.
     

Podľa Lukaševiča je Moskva znepokojená možnosťou, že by USA poskytli Ukrajine zbrane. "Berúc do úvahy revanšistické plány 'vojnovej strany' v Kyjeve, nehrozí len eskalácia situácie na juhovýchode (Ukrajiny), ale ohrozuje to aj bezpečnosť Ruskej federácie," konštatoval hovorca rezortu ruskej diplomacie.
     

Lukaševič zároveň obvinil Kyjev z používania zbraní na juhovýchode Ukrajiny, ktoré majú podobný účinok ako zbrane hromadného ničenia. Vyjadril obavy aj z vytvorenia litovsko-poľsko-ukrajinskej vojenskej sily pre mierové operácie.
     

K plánom NATO vytvoriť veliteľské centrá vo východnej Európe s cieľom rýchlo reagovať na hrozby z Ruska Lukaševič povedal, že dodatočné sily pri ruských hraniciach vyvolávajú v Moskve hlboké obavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies