Americké dlho utajované tajomstvo je vonku, armáda si nenápadne postavila základňu v Sýrii

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 07:09 • 2 min
Americké dlho utajované tajomstvo je vonku, armáda si nenápadne postavila základňu v Sýrii

DAMASK – Americká armáda v tichosti postavila leteckú základňu s rozlohou 1,6 milióna štvorcových metrov, pričom sa snažila túto informáciu ututlať pred širokou verejnosťou.

slovakia

left justify in out

Podľa mnohých analytikov vybudovanie leteckej základne dokazuje, že USA majú v pláne dlhodobejšie pôsobiť vojnou rozvrátenej krajine. Základňa sa nachádza neďaleko pohraničného mesta Kobani, ktoré spravujú kurdské milície YPG. Obrovská základňa by mala byť prispôsobená pre pôsobenie stoviek vojakov a obsluhu armádnych lietadiel.

 

Pravdepodobne kvôli vybudovaniu tajnej základne a neaktualizovaným fotografiám ju zatiaľ nie je možné vidieť na satelitných snímkach Google maps. Avšak mobilná verzia tejto aplikácie umožňuje nazrieť na snímok na ktorom sa vynímajú dlhé letecké dráhy. Tento dlhodobo utajovaný projekt a existenciu základne už potvrdila aj americká armáda, ktorá musela reagovať na reportáže CBS a BBC, ktorým sa podarilo vojenskú základňu natočiť ešte koncom júna.

 

"Aby sme zaručili operačnú bezpečnosť, medzinárodná koalícia nebude zverejňovať žiadne detaily ohľadom účelu základne pri meste Kobani," odznelo z americkej strany pre nemecký server Bild, ktorý s informáciami o základni prišiel. "Úlohou tejto základne je podporovať operácie koalície vedené proti Islamskému štátu," dodala podľa Bildu oslovená hovorkyňa.

 

Podľa dostupných informácii s výstavbou základne sa začalo ešte za bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu v máji 2016. V súčasnosti dosahuje veľkosť asi 235 futbalovýc ihrísk. Súčasťou základne je pristávacia dráha prispôsobená na pristávanie veľkých prepravných lietadiel ako Hercules C-130 a C-17 a osem hangárov, ktoré sa ešte budujú.

 

Podľa analytika Kylea Ortona z britského think tanku Henry Jackson Society, má Amerika dlhodobejšie plány v Sýrii, vzhľadom k veľkosti a vybavenosti základne, no obáva sa, že umiestnenie práve na územie ovládané Kurdmi a sýrskymi demokratickými silami (SDF) by mohlo výrazne narušiť vzťahy medzi Tureckom a USA. Turecko totiž považuje SDF a Kurdov za militantnú organizáciu, ktorá sa spája v Strane kurdských pracujúcich (PKK).  "Jej veľkosť a umiestnenie ma vedie k presvedčeniu, že bude hrať dlhodobú úlohu," povedal Orton.

 

Podobne sa k tomu vyjadril aj bezpečnostný expert a bývalý vojak Michael Horowitz. "Je to plán na dlhodobú prítomnosť tak, aby to umožnilo USA utvárať sýrsku budúcnosť," uviedol. "Mala by zaručiť nezávislosť na Turecku, ktoré v niektorých situáciách využíva základne na svojom území v Incirliku k tlaku na medzinárodnú koalíciu," dodal Horowitz. Uzavrel tým, že ak by podľa neho pri Kobani sídlili stíhacie lietadlá Američanov, mohlo by to naznačovať dokonca prípravu na možnú budúcu vojenskú operáciu USA v Sýrii.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies