Americké bezpilotné lietadlo omylom zaútočilo na svadobčanov v Jemene

NETKY.SK • 12 December 2013, 19:10 • 2 min
Americké bezpilotné lietadlo omylom zaútočilo na svadobčanov v Jemene

SANÁ - Približne 11 Jemenčanov zahynulo pri útoku amerického bezpilotného lietadla na účastníkov svadobnej hostiny. Informovala o tom agentúra Sinchua, ktorá citovala nemenovaných jemenských predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Podľa uvedených zdrojov lietadlo omylom zasiahlo nesprávny cieľ. K útoku došlo dnes večer vo vidieckej oblasti v provincii Bajdá na juhovýchode krajiny. Zranenia utrpelo 21 ľudí, 12 z toho vážneho charakteru.

Jemen sa už niekoľko rokov zmieta vo vnútornej nestabilite, ku ktorej prispieva zlá ekonomická situácia, separatisti na juhu a šiitskí povstalci na severe krajiny, ako aj militanti napojení na al-Káidu. Nepokojná situácia v Jemene vyvoláva obavy Spojených štátov a ich regionálnych arabských spojencov. Krajina totiž leží v strategickej oblasti v susedstve Saudskej Arábie a operuje v nej jedna z najnebezpečnejších odnoží teroristickej siete al-Káida. V posledných dvoch rokoch USA zintenzívnili útoky bezpilotnými lietadlami na území Jemenu. Opakované incidenty, pri ktorých namiesto zamýšľaných militantov zahynuli civilisti, však vyvolávajú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies