Americké, austrálske a filipínske jednotky odštartovali spoločné manévre

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 14:11 • 2 min
Americké, austrálske a filipínske jednotky odštartovali spoločné manévre

MANILA - Tisícky amerických a filipínskych vojakov spolu s príslušníkmi austrálskych špeciálnych jednotiek začali dnes každoročné spoločné vojenské cvičenie. Úlohou manévrov prebiehajúcich na Filipínach je nácvik rýchlej reakcie na celú škálu potenciálnych kríz v regióne. Informáciu priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Proti cvičeniam v predchádzajúcich rokoch protestovala Čína, ktorá má územné spory s viacerými štátmi v oblasti Juhočínskeho mora. Washington a Manila ubezpečujú, že cvičenia nie sú namierené proti Číne a že sa zameriavajú aj na nácvik reakcie pre prípad prírodných katastrof a humanitárnych kríz.

 

Na Filipíny v súvislosti s 11-dňovým cvičením odletí aj americký minister obrany Ash Carter, povedal generálporučík námornej pechoty USA John Toolan, ktorý vedie na manévroch americkú jednotku o sile zhruba 5000 mužov.

 

Carterova prítomnosť "potvrdí, že súčasné vzťahy s Filipínami sú skalopevné a že krajiny stoja bok po boku pri sebe," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Toolan, ktorý velí silám americkej námornej pechoty v Pacifiku. Dodal, že vysoko mobilný raketový systém, ktorý bol už nasadený napr. v Afganistane, bude počas cvičení s označením "Balikatan" alebo "Shoulder to Shoulder" použitý po prvý raz.

 

Kľúčovou súčasťou prebiehajúcich manévrov bude operácia zameraná dobytie ropnej plošiny obsadenej fiktívnym nepriateľom. Operácia prebehne na nepoužívanej ropnej plošine pri pobreží západnej provincie Palawan ležiacej pri Juhočínskom mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies