Americká vláda zvažuje vyňatie Kuby z teroristického zoznamu

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 15:56 • 2 min
Americká vláda zvažuje vyňatie Kuby z teroristického zoznamu

WASHINGTON – Americký prezident Barack Obama v utorok prisľúbil, že ak dostane odporúčanie od ministerstva zahraničia, schváli vyňatie Kuby zo zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Táto otázka je totiž prekážkou obnovenia vzťahov a nadviazania diplomatických stykov medzi Spojenými štátmi a Kubou.

slovakia

left justify in out

Obama sa vyjadril pár dní pred americkým summitom 10. a 11. apríla v Paname, na ktorom sa vôbec prvýkrát osobne stretne s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom. Obama nariadil prehodnotenie zaradenia Kuby na spomínaný zoznam hneď potom, ako oznámil, že USA bude s ostrovným štátom normalizovať vzťahy.

 

„Hneď, ako dostanem odporúčanie, budem podľa neho konať,“ povedal Obama v rozhovore pre rozhlasovú stanicu NPR. Toto rozhodnutie sa podľa neho bude zakladať na hodnotení súčasných aktivít kubánskej vlády vo vzťahu k terorizmu. Obama podľa vlastných slov dúfa, že USA budú čo najskôr schopné otvoriť svoje veľvyslanectvo v Havane. Kubu zaradili na zoznam krajín podporujúcich terorizmus v roku 1982 za jej podporu marxistických revolúcií v iných krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies