Americká vláda žiada Najvyšší súd, aby zabránil zákazom manželstiev homosexuálov

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 08:28 • 2 min
Americká vláda žiada Najvyšší súd, aby zabránil zákazom manželstiev homosexuálov

WASHINGTON - Administratíva demokratického prezidenta USA Baracka Obamu požiadala federálny Najvyšší súd, aby zabránil jednotlivým americkým štátom zakazovať manželstvá homosexuálov. Oznámila to v piatok agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Rezort spravodlivosti USA sa obrátil na najvyššiu súdnu inštanciu Spojených štátov ako nezainteresovaná strana v štyroch súvisiacich kauzách, ktoré súd začne prerokovávať koncom apríla.

 

Vo svojom stanovisku ministerstvo vôbec prvýkrát priamo vyzvalo súd, aby rozhodol, že zákazy sobášov gejov a lesieb, vydávané v viacerých štátoch USA, sú v rozpore s americkou ústavou, konkrétne s ústavnou garanciou rovnakej právnej ochrany pre všetkých občanov.

 

"Takéto diskriminačné zákony privodzujú reálne ujmy párom rovnakého pohlavia a vysielajú jednoznačný signál, že (takéto páry) ... a ich deti sú rodiny druhej kategórie, nehodné uznania a výhod, ktoré majú zaručené páry opačného pohlavia," uvádza sa v stanovisku vydanom právnym expertom, zastupujúcim americkú vládu pred Najvyšším súdom USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies