Americká vláda urobí výnimku: Prijme 872 preverených utečencov

NETKY.SK • 31 Január 2017, 06:45 • 2 min
Americká vláda urobí výnimku: Prijme 872 preverených utečencov

WASHINGTON – Napriek dočasnému zastaveniu prijímania migrantov Spojenými štátmi, ktoré v piatok svojím dekrétom nariadil prezident Donald Trump, americká vláda tento týždeň vpustí do USA 872 utečencov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z interného dokumentu ministerstva pre vnútornú bezpečnosť (DHS), ktoré má k dispozícii agentúra Reuters.

 

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva túto skutočnosť potvrdil s tým, že ide o utečencov, ktorých presídlenie bolo schválené ešte predtým, než dekrét nadobudol účinnosť. V dokumente sa neuvádza, z akých krajín pochádzajú.

Predstaviteľ DHS nevedel povedať, či budú poskytnuté ďalšie výnimky.

 

Trump svojimi dekrétmi na 120 dní pozastavil program prijímania utečencov. Občania Iraku, Sýrie, Iránu, Sudánu, Líbye, Somálska a Jemenu nebudú môcť 90 dní cestovať do USA. Trumpovo nariadenie je najprísnejšie voči Sýrčanom - na neurčitý čas zakázal vstup do USA každému z tejto krajiny, vrátane ľudí utekajúcich pred občianskou vojnou.

 

Tieto opatrenia vyvolali protesty nielen v USA, ale aj vo svete a spôsobili chaos na amerických letiskách. Občania spomínaných krajín boli dočasne zadržaní alebo deportovaní a niektorým neumožnili nastúpiť do lietadiel smerujúcich do Spojených štátov.

 

Podľa interného dokumentu DHS medzi piatkovým popoludním a pondelňajším dopoludním nebolo 348 držiteľom víz umožnené nastúpiť na lety do USA. Ďalších viac ako 200 ľudí síce v Spojených štátoch pristálo, ale bol im odmietnutý vstup p na ich územie. Viac ako 735 ľudí, vrátane 394 držiteľov zelenej karty, v rovnakom časovom období vypočuli na letiskách pracovníci Úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP).

 

Opoziční demokrati v americkom Kongrese sa pokúšajú dosiahnuť zrušenie spomínaného nariadenia. Ich líder v Senáte Chuck Schumer avizoval predloženie príslušného zákona, toto úsilie má však v Kongrese ovládanom republikánmi mizivú šancu na úspech.

 

"Tento dekrét ide proti všetkému, čomu v Amerike veríme. Budeme proti nemu bojovať všetkým, čo máme k dispozícii," vyhlásil Schumer na pondelňajšom proteste pred Najvyšším súdom USA vo Washingtone.

Nancy Pelosiová, líderka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov, ktorá sa na proteste tiež zúčastnila, označila prezidentov dekrét za protiústavný a nemorálny.

 

Podľa Trumpovho hovorcu Seana Spicera podporuje spomínaný dekrét väčšina Američanov. "Chápu, že prezidentom začaté kroky slúžia bezpečnosti krajiny," vyhlásil Spicer v pondelok na tlačovej konferencii, odvolávajúc sa na prieskumy, ktoré však nekonkretizoval.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies